Valokuitu ei sopinut Nekalassa samaan kaivantoon sähkön kanssa - Lukijalta - Aamulehti

Nekalassa kaivettiin sähköt maan alle, mutta valokuitu ei sopinut samaan kaivantoon

28.1.2019 6:30

Viime ja toissa kesänä Tampereen Sähköverkko Oy siirsi Nekalassa katuvalaistuksen sähköjohdot maan alle. Kadut kaivettiin auki ja osin myös perusparannettiin, kun tehtiin yhtiön ilmoituksen mukaan ”maan parasta sähköverkkoa”. Olimme Nekalassa tyytyväisiä.

Oletimme, että samalla rakentuu, jos ei nyt toimiva valokuituverkko, niin ainakin tekninen valmius sen perustamiseen, eli putkitus. Kuopan reunalla kävin asiaa kysymässä, mutta tekijät ilmoittivat, että putkitus vedetään vain sähköjohtoa varten. Valokuitua varten katu täytyy avata uudelleen, sillä sähköjohdon kanssa valokuitua ei sovi samaan putkeen laittaa.

Sähköyhtiöstä vahvistettiin kaivajien sanoma. Yhtiö on kuulemma tulosvastuullinen kaupungille, eikä tähän yhtälöön mahdu ylimääräisiä kustannuksia. Teleoperaattorit olivat työmaasta tietoisia, mutteivät kiinnostuneita.

Rahaa puuttuu, ja kaikkea järkevää ei voi tehdä. Toisaalta kaupunki panostaa miljoonia Smart Tampere -ohjelmaan ja vastaaviin. Tampereesta tehdään yhtä digitalouden johtotähdistä kansainvälisessä mittakaavassa. Tähän konseptiin ei kuitenkaan kuulu kattava valokuituverkko kantakaupungin alueella. Teiskossa kyllä!

Kaivoin esiin kansallisen tietoliikennestrategian, jonka pitäisi olla kaupungillekin tuttu, kun Tampere on siitä lausunnon antanut. Tietoliikennestrategiassa ja siitä annetuissa lausunnoissa painotetaan, ettei tulossa oleva langaton 5g -verkkokaan korvaa valokuitua. Valokuidun varmuus ja välityskyky ovat mobiiliin nähden ylivoimaisia.

Me mobiiliverkkoon pakotetut tiedämme tämän arjen kokemuksella, ainakin nykytarjonnan osalta.

Olisi mukava tietää, että millaisen argumentaation pohjalta on päätetty, ettei osana esim. Smart Tampere -ohjelmaa edistetä valokuituverkon rakentamista kantakaupungin alueella? Kaupunginhallitus lienee käynyt syvällisen keskustelun valintaa tehdessään. Ja on ollut ihan yksimielinen vanhat omakotialueet unohtaessaan?

Kansallinen strategia painottaa maanalaisen sähköverkon ja valokuituverkon samanaikaisen rakentamisen tärkeyttä. Se on monessa mielessä kustannustehokasta. Maallikon mielestä kattava valokuituverkko osaltaan edistää myös sellaisen ”ekosysteemin” muodostumista, joka luo uutta yritystoimintaa yms. hyvää.

On selvää, että teleoperaattoreita, jotka karttelevat investointeja jakaakseen kaikki rahansa osinkoina, ei kiinnosta valokuituverkon rakentaminen. Markkinat eivät siis ongelmaamme ratkaise.

Tonttien vuokrat ja kiinteistöverotus nousevat kovaa vauhtia ”käyvälle tasolle”. Näitä markkinaehtoisia menoja maksaisi paremmalla mielellä, jos tämän päivän perusinfran eli valokuituverkon rakentaminen olisi jollain tavalla verojen ja vuokrien kerääjän harrastuksena.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos