Yläkoululaiset kysyvät: Ovatko ulkovälitunnit tarpeen, jos tilaa ja ja ulkovälineitä ei riitä kuin koulun pienemmille? - Lukijalta - Aamulehti

Ovatko ulkovälitunnit kannattavia, jos tilaa ja ulkovälineitä ei riitä kaikille koululaisille?

28.1.2019 11:15

On torstai, olemme juuri päässeet tunnilta ja olemme pukemassa päällysvaatteita käytävässä, kun opettajat tulevat sanomaan, että meidän pitäisi olla ulkona. Yritämme sanoa opettajalle, että olemme päässeet juuri tunnilta ja joudumme pukemaan ennen kuin voimme mennä ulos. Kun pääsemme ulos, koulun piha on jo tupaten täynnä, sillä alakoululaisilla on myös välitunti samaan aikaan. Niinpä pihan ulkovälineet ovat jo käytössä.

Vastaavia tilanteita käy useasti. Opettajat myös kieltävät yläluokkalaisilta osan ulkovälineiden käytöstä, sillä meidän täytyisi antaa alaluokkalaisten käyttää niitä. Alaluokkalaiset voivat kuulemma vahingoittua, jos esimerkiksi pehmeä frisbee osuu heihin. Ongelma on se, että yläluokkalaisilla on vastuu ”huolehtia pienemmistään”: jos jotain tapahtuu ylä- ja alaluokkaisen välillä, yläluokkalainen on usein vastuussa tapahtuneesta, vaikka tilanne olisi ollut alaluokkalaisen aiheuttama.

Ulkona on talvisin usein kylmä, ja jos yläluokkalaiset joutuvat vapauttamaan suurimman osan tilasta alaluokkalaisten käyttöön, heillä ei ole muita vaihtoehtoja kuin pysytellä pois alaluokkalaisten tieltä ja seisoa paikallaan ja kylmissään.

Ymmärrämme toki, että ulkovälitunnit ovat hyödyllisiä oppilaiden ulkoilun kannalta. Kuten meidän koulussamme, välitunnit jouduttiin määräämään, jotta oppilaat oppisivat käyttäytymään välitunneilla. Vaikka käyttäytyminen on parantunut, pakolliset ulkovälitunnit ovat vain lisääntyneet. Opettajat kertovat, että oppilaat olisivat toivoneet lisää välitunteja ulkona.

Omasta mielestämme ulkovälitunneista voitaisiin pitää äänestys oppilaiden kesken, jolloin oppilaat saisivat itse päättää asiasta. Toinen vaihtoehto olisi ajoittaa välitunnit niin, että alaluokilla ei olisi välituntia samaan aikaan ja yläluokkalaiset voisivat käyttää ulkovälineitä vapaasti.

Ratkaisuksi olemme ajatelleet, että pakollisia ulkovälitunteja ei olisi. Jos oppilaat olivat toivoneet lisää ulkovälitunteja, he voisivat mennä ulos muilla välitunneilla, sillä sitä ei ole säännöissä kielletty. Jos ulkovälitunnit ovat opettajien mielestä välttämättömiä, vähin mitä täytyisi tehdä, on ajoittaa ne sopivammin. Tämä vapauttaisi välituntivälineet yläluokkalaisten käyttöön.

Kirjoittajat ovat Tampereen kansainvälisen koulun (FISTA) 8A-luokan oppilaita. Koulujen sanomalehtiviikon kunniaksi Aamulehti julkaisee tällä viikolla erityisesti lasten ja nuorten kirjoituksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos