Tampereen alijäämä on miljoona euroa per valtuutettu - Lukijalta - Aamulehti

"Ohoh, näin kävi taas" – Tampereen alijäämä on miljoona euroa per valtuutettu

24.1.2019 19:35

Tampereen kaupungin vuoden 2018 ennustettu alijäämä on 68 miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuusto käsittelee vuoden 2018 tilinpäätösennustetta maanantaina 28. tammikuuta, ja todennäköisesti merkitsee sen tiedoksi muutamien harvojen puheenvuorojen saattelemana. Viime vuosi on jo kahdeksas alijäämäisten tilinpäätösten vuosi.

Nyt toteutumassa oleva alijäämä on lähes 4,5-kertainen vuoden 2018 talousarvion ennustamaan verrattuna. Nettomenojen kasvu vuonna 2018 oli tilinpäätösennusteen mukaan viime vuosien suurimpia, ja nettoinvestoinnit ylittivät vuosisuunnitelman 35,1 miljoonalla eli 15 prosentilla. Investoinneista vain vajaa viidesosa voitiin rahoittaa tulorahoituksella.

Suunnitelmia ja talouden tasapainotusohjelmia on tehty ja toimenpiteistä päätetty. Päätösten toimeenpano ja valvonta ontuvat kuitenkin pahasti. Kustannusarvioiden ylittyminen on enemmän sääntö kuin poikkeus. Tarkastuslautakunta voi vain todeta jälkikäteen, että ohoh, näin kävi taas.

Hyvätkään suunnitelmat ja ohjelmat eivät auta, jos niitä ei toteuteta ja toteutusta valvota. Tämä koskee erityisesti rahan käyttöä. Vaikka Tampereen taseessa on edelleen ylijäämiä menneiltä hyvin hoidetun talouden vuosikymmeniltä, niitä ei pidä tuhlata syömävelkaan. Kuntalaisten peruspalvelut on pidettävä etusijalla. Investointien tulee olla tuottavia sekä elinkeinoelämää, yrittäjyyttä ja kaupungin taloutta tukevia.

Kirjoittaja on keskustalainen Tampereen tarkastuslautakunnan jäsen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos