Tampereen väestö kasvaa, mutta kaupungin suunnittelu on täynnä suuria harhoja - Lukijalta - Aamulehti

Tampereen väestö kasvaa, mutta kaupungin suunnittelu on täynnä suuria harhoja

23.1.2019 20:00

Kyseenalaistan mantran, jolla Tamperetta ”täydennysrakennetaan”. Sen pääperustelu on lisääntyvä väestö. Viitataan myös haluun muuttaa keskustaan ja yliopistojen ”pöhinään”.

Aamulehti kertoi 10.1.2019, että vuosi 2018 oli ensimmäinen vuosi tällä vuosikymmenellä, jolloin nettomuutto lisäsi Tampereen väestöä. Mihin perustuu kaupungin suunnitelma? Onko se maakuntien tavoin vain poliittinen hanke?

Tampereen asukkaista viidesosa on opiskelijoita, jotka ovat tänne muuttavista pääosa, eivätkä he jää pysyvästi. Siksi kalliiden, uusien asuntojen määrä ja niitä varten tavoiteltu rantapuistojen hävitys ovat perusteettomia.

Menot kasvavat

Opiskelijoiden määrä selittää myös, miksi ansioverojen määrä ei kasva, mutta menot lisääntyvät.

Kaupungin asenne yrittäjiin ei ole kannustava. Tämän kuvan saa raitiotien rakentamisen lähellä yrittäviltä. Onko ainoa suosikki rakennusteollisuus?

Kaupungin poliitikot perustelevat rakentamisen ja investointien tarvitsemaa rahaa ”eri rahana kuin käyttömenot”. Se on tarkoitushakuinen perustelu, jotta lainaa voidaan ottaa paljon.

Yrityksissä rahan niukkuus heijastuu ensin investointeihin ja harkinnanalaisiin kuluihin, joiden leikkaaminen ei turmele liiketoimintaa lyhyellä aikavälillä.

Käyttömenojen leikkaukset ja investointien rahoituksen vaatimat lainat suuntautuvat ikävästi meihin nykyisiin, kohta äänestäviin asukkaisiin.

Toisaalta totean, että Muumimuseo ja Ratinan ostoskeskus onnistuivat. Tunnelia en kehu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos