Mihin tarkoitukseen työeläkerahastoja oikein paisutetaan? - Lukijalta - Aamulehti

Mihin tarkoitukseen työeläkerahastoja oikein paisutetaan?

23.1.2019 19:15

Me ennen sotia syntyneet elimme lapsuutemme sodan jaloissa, nuoruutemme sodanjälkeisissä niukoissa oloissa ostokorttien maailmassa, kuka sotaorpona, kuka sotalapsena.

Aikuisina ahersimme kuusipäiväistä työviikkoa ilman äitiyslomia ja hoitovapaita. Teimme töitä ilman eläkekertymää pienillä palkoillamme, kunnes v. 1962 astui voimaan laki eläkkeistä.

Sen jälkeen perustettiin työeläkerahasto vararahastoksi parin vuoden tarvetta silmällä pitäen. Sen piti taata rahojen riittäminen eläkkeiden maksuun. Nyt työeläkerahastoissa on 200 miljardia euroa. Eläkeläisille sieltä ei heru edes pientä tasokorotusta hintojen nousuista huolimatta.

Luvattu oli aikanaan, että työeläkettä maksetaan 60% silloisesta palkasta. Se lupaus on kyllä kuihtunut vuosi vuodelta. Keksittiin taitettu indeksi, jonka piti olla vain väliaikainen. Kuinkas kävikään? Jossain vaiheessa se oltiin jo poistamassa, mutta unohtui jonkun pöytälaatikkoon.

Työeläkerahastot kuitenkin paisuvat, mutta eläkeläiset köyhtyvät. Tulevaisuutta pelätään, vaikka työeläkkeitä maksetaan vain niille, joilta eläkemaksujakin on kerätty. Mahtavat hallinnointikulut kyllä rokottavat eläkerahastoja sekä vakuutusyhtiöiden johdon ylisuuret palkat. Mihin tarkoitukseen työeläkerahastoja oikein paisutetaan?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos