Onko oikein, että sähkösopimus voi kaatua vanhaan luottotietomerkintään? - Lukijalta - Aamulehti

Onko oikein, että sähkösopimus voi kaatua vanhaan luottotietomerkintään?

23.1.2019 12:35

Suomessa on satojatuhansia henkilöitä, joiden elämää vaikeuttaa luottotietomerkintä. Tällaisen merkinnän pitkä varjo seuraa ihmistä usein jopa loppuelämän ajan – aivan kuin kyseessä olisi elinkautisvanki! Huolimatta siitä onko luottotietomerkintä jo vanhentunut, mikä hyvänsä rahaa vaativa sopimus kompastuu helposti "merkintään".

Tiistaina (22.1.) uutisoitiin, että jotkin sähköyhtiöt ovat alkaneet vaatia vakuuksia sähkösopimuksien yhteydessä asiakkaan luottotietomerkinnästä johtuen. Kodin toiminnan kannalta sähkönsaannilla on aivan ilmeinen merkitys: mikään ei pelaa, jos ei tule virtaa. Sähkö onkin ruuan ja veden jälkeen ehkä tärkein huoltovarmuustekijä kansalaiselle.

Kuluttaja-asiavaltuutettu on ohjeistanut sähköyhtiöitä luopumaan vakuusvaatimuksistaan, jotka kohtuuttomasti lisäävät painolastia vaikeaan asemaan joutuneille ihmisille. Sähköyhtiöiden johdolle ohjeistus tarkoittaa, että sen pitää ymmärtää erityinen asemansa hyvinvointiyhteiskunnassa: epäeettistä yritystoimintaa ei täällä hyväksytä.

Suomen perustuslaki takaa jokaiselle suomalaiselle turvallisen ja kohtuullisen elämän. Sähköyhtiötkään eivät voi toimia maassamme pelkkinä rahasampoina osakkailleen!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos