Millainen keskustelu heräisi, jos tulevissa sote-keskuksissa terveyspalveluiden neuvontaa voisi antaa uskomushoitaja tai homeopaatti? - Lukijalta - Aamulehti

Millainen keskustelu heräisi, jos tulevissa sote-keskuksissa terveyspalveluiden neuvontaa voisi antaa uskomushoitaja tai homeopaatti?

22.1.2019 19:15 | Päivitetty 23.1.2019 11:01

9.1.2019 Ylen verkkosivuilla julkaistussa analyysissä Tiina Merikanto käy läpi sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen tämän hetkistä tilannetta. Sosiaalialan ammattilaisena huomio kiinnittyy tässä kirjoituksessa erityisesti siihen, miten sosiaalipalvelut ja sosiaalihuolto nähdään tulevassa uudistuksessa.

Tulevissa sote-keskuksissa ei saisi sosiaalipalveluita, vaan ainoastaan ohjausta ja neuvontaa. Tätä neuvontaa voisi antaa henkilö, joka ei edes kuuluu sote-keskuksen henkilöstöön. Lääkärinpalveluyritykset ry:n toiminnanjohtaja Ismo Partanen vie ajatuksen vielä askeleen eteenpäin; neuvontaa ja ohjausta voisi antaa henkilö, joka ei ole sosiaalialan laillistettu ammattilainen.

Partanen ihmetteli, että mitä nämä sosiaalialan ammattilaiset oikein sote-keskuksissa tekisivät. Vastaus on erittäin yksinkertainen: toteuttavat sosiaalihuoltolakia.

Olisi mielenkiintoista kuulla ja nähdä, millaisen reaktion herättäisi se, jos sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattiliitto Talentia ehdottaisi, että tulevissa sote-keskuksissa terveyspalveluiden neuvontaa voisi antaa uskomushoitaja tai homeopaatti.

Meissä herättää hämmennystä, että sosiaalipalvelut nähdään tulevaisuudessa jossain kaukana, maakunnassa olevana palveluna. Sosiaalityön yksi tärkein lähtökohta on olla siellä, missä ihmiset elävät ja asuvat, mukana ihmisten todellisuudessa.

Mitä tulee kustannustehokkuuteen, niin asiakkaiden tavoittaminen, matala kynnys ja ennaltaehkäisy ovat niin inhimillisesti kuin taloudellisesti ainoa oikea tapa. Jos sote-keskuksissa neuvonta- ja ohjaustyöstä vastaa henkilö, jolla ei ole alan asiantuntemusta, ei tunne palveluita eikä pääse asiakasjärjestelmiin, on riskinä, että ongelmat jäävät huomaamatta ja eivätkä asiat lähde etenemään asianmukaisella tavalla. Tämä lisää kustannuksia.

Oikea-aikainen palvelutarpeen tunnistaminen ja palveluohjaus on sosiaalialan ammattilaisen ydinosaamista, johon koulutus antaa valmiudet. Sosiaalipalveluiden neuvontaa antavan tulee olla sosiaalialan ammattilainen, joka tuntee palvelujärjestelmän, jonka on joko mahdollista tehdä itse päätöksiä tai olla suora linkki siihen tahoon, joka päätöksiä tekee.

Kirjoittajat ovat sosionomeja (AMK) ja Ida Kilpeläinen on Pirkanmaan Talentia ry:n puheenjohtaja, sosiaalityöntekijä YTM

Oikaisu 23.1.2019 kello 11.01: korjattu Joonas Kivirannan nimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?