Lumikasa tiellä turvallisuusriski - auttaisiko sakko? - Lukijalta - Aamulehti

Lumikasat kaduilla vaarantavat turvallisuutta - auttaisivatko maksut?

14.1.2019 6:30 | Päivitetty 14.1.2019 11:13

Kävelin aamusella loivaa mäkeä ylös. Kadun kulmassa pikkutyttö seisoi ja pälyili ympärilleen ilmeisen epävarmana, koulureppu selässään.

Yksikään kaksipyöräinen tai nelipyöräinen ei vauhtiaan hiljentänyt, saati pysähtynyt. Sanoin tytölle, että mennään tien yli yhdessä, on turvallisempaa. Siinä kadun kulmassa oli meitä korkeampi kasa lunta, suojatien edessä.

On taloyhtiöitä, joiden palkkaama kiinteistönhoitoyhtiö kerää lumet pihoilta ja kulkuväyliltä ja kuljettaa ne ripeästi pois. Sitten on yhtiöitä, jotka antavat kerätä lumet kadulle, kasoiksi suojateiden eteen. Siinä ne odottavat kevättä ja kesää - vuodesta toiseen sama juttu. Jos huoltoyhtiö on luvannut hoitaa lumet ja saa siitä korvauksen, maksajien kannattaisi valvoa etuaan?

Meillä on kunnallinen pysäköinninvalvonta, joka kiertää rivakasti autollaan mittaamassa ja kuvaamassa, onko auto säädetyn matkan päässä suojatiestä. Jos viivyt liian kauan, sakko rapsahtaa. Siirtokehotus ja sakkomaksu tulee myös, jos et ole hoksannut ”huoltotoimia”. Kaupungin kadut ovat kaupungin vastuulla - lumen voi kuljettaa heti pois.

Kaupunki menettää tuloja sallimalla lumien kasaamisen niille vähille katuvarsipaikoille, joista riippuvaisia ovat esimerkiksi vielä keskustassa sinnittelevät asukkaat, jotka tarvitsevat autoaan eivätkä omista kallista hallipaikkaa. Keskustassa asiointia pyritään sitten oikein maksullisilla mainoskampanjoilla piristämään; riittäisi jos asiointi tehtäisiin edes mahdolliseksi. Jatkossa raitiotieliikennettä haittaavat samat lumikasat.

Ehkä tämä ratkaisu antaisi mahdollisuuden muutamille hypätä ihan palkalla pysäköinninvalvojien kyytiin ja lyödä kepin nenään lumikasoihin siirtokehotuskylttejä?

Kaupungilla on tiedot kiinteistöistä, yhteystiedot, osoitteet. Tai ehkä joku keksii, ja saa kaupungin hankkimaan vaikka ”lumikasa-sovelluksen". Jatkossa saadaan viestit isännöitsijöille perille - ja jos ei lumi kulje, lähtee minimissään samansuuruinen sakko kuin autoilijoille?

Siitä voi sitten yhtiökokouksissa kysellä, ne ajathan ovat nyt käsillä.

Pekka Peltonen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut