Miksi urheilutoimittajat kysyvät: Pikku Leijonat, miltä nyt tuntuu? - Lukijalta - Aamulehti

"Miltä nyt tuntuu" on typerää urheilujournalismia

8.1.2019 12:32

Jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden voittaneita pelaajiamme arvioitiin Ylen haastattelussa itseensä luottaviksi, fiksuiksi, hyviksi luistelijoiksi ja mailankäsittelijöiksi, hyvän pelikäsityksen omaaviksi sekä joukkuepelaajiksi. Ainut puute oli fyysisessä voimassa.

Nykyään hyvät suoritukset kuvataan "mielettömiksi" ja "uskomattomiksi". Toimittajien mielestä on siis turha odottaa pelaajan niitä "heti tajuavan". Kun haastattelussa kysytään kultaottelun jälkeen tai kotimaassa lentokentällä ”Miltä nyt tuntuu?”, totta kai pelaaja vastaa toimittajan ennakko-odotuksia vastaavasti: "Hyvältä, hieno on fiilis, ei tätä vielä oikein tajua". Ei tajua -vastaus on täyttä potaskaa. Elekielellä on paljon vaikeampi valehdella kuin sanoilla. Kun summeri päättää voitetun kultaottelun, mailat ja kypärät lentävät jäälle ja pelaajat hyppivät ilosta maalivahdin päälle, ei silloin kullan voittamisen tajuamisesta ole pienintäkään epäilystä.

On pelaajien aivokapasiteetin aliarvioimista kysyä itsestäänselvyyksiä. Joskus olisi virkistävää, jos pelaaja rohkenisi vastata Miltä nyt tuntuu -kysymykseen: ”Ikävältä. Kysyt typeriä.” Mutta ei niin voi tehdä, koska silloin pelaajan mediasuhde kärsisi kolauksen.

Risto Moisio

Tampere

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos