Taloustaitoja ja oman talouden hallintaa pitäisi opettaa kouluissa merkittävästi nykyistä enemmän - Lukijalta - Aamulehti

Taloustaitoja ja oman talouden hallintaa pitäisi opettaa kouluissa merkittävästi nykyistä enemmän

6.1.2019 9:35

Taloustaidot ovat yksi tärkeimmistä elämänhallinnan alueista jokaiselle suomalaiselle, mutta niiden opettaminen kouluissa on retuperällä. Talouden tiedotustoimiston selvityksen mukaan 90 prosenttia nuorista haluaa koulun opettavan heille taloustaitoja, mutta vain 20 prosenttia pitää koulun tarjoamia valmiuksia riittävinä.

Ero toiveiden ja toteutuneen välillä on huolestuttavan suuri.

Viime vuonna jo yli puoli miljoonaa suomalaista oli ulosotossa. Monet ovat ajautuneet ongelmiin pikavippien, luottokorttien ja nettiostosten vuoksi, koska he eivät ymmärrä esimerkiksi korkojen laskutapaa.

500 000 ihmistä on siis vaarassa jäädä ilman kännykkäliittymää, pankkikorttia ja asuntolainaa. Heistä moni on vaarassa luisua velkakierteeseen ja hyvinvointivaltion elätettäväksi, joten puutteelliset taloustaidot ovat vakava yhteiskunnallinen ongelma.

Esitän, että taloustaitojen opetusta ja oman talouden hallintaa lisätään merkittävästi koulujen opetussuunnitelmiin. Taloustaitojen käytännön opetus on nykyisin liiaksi riippuvaista opettajien pedagogisista valinnoista, ja oppilaiden taloustaidot jäävät liian paikoin hataralle pohjalle.

Koulun pitää antaa asuinpaikasta, koulusta ja opettajasta riippumatta jokaiselle oppilaalle tasa-arvoiset eväät elämänhallintaan, ja taloustaidot ovat niistä kaikkein tärkein osa-alue.

Koulun täytyy tarjota oppilaille perustaidot, joilla he pärjäävät yhteiskunnassa ja osaavat välttää velkakierteet ja niistä seuraavan syrjäytymisen. Taloustaitojen roolia tulee lisätä esikoulusta lähtien ja pyrkiä muuttamaan ilmapiiriä käytännön talousasioille myönteisemmäksi.

Panostus lasten ja nuorten taloustaitoihin on sijoitus koko hyvinvointivaltion tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on Lempäälän kunnanvaltuutettu (kok.) ja yrittäjä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: