Talouskasvun päättymiseen tulee varautua, vaikka olemme valitettavan sitkeästi uskoneet elintason ainaiseen kohoamiseen - Lukijalta - Aamulehti

Talouskasvun päättymiseen tulee varautua, vaikka olemme valitettavan sitkeästi uskoneet elintason ainaiseen kohoamiseen

4.1.2019 14:26

Viime vuosikymmenen aikana maailman epävakaus on kasvanut merkittävästi. Turbulenssi kytkeytyy monin tavoin maapallon kantokyvyn ylittymiseen. Olemme saavuttamassa taloudellisen kasvun rajat, ja on vain ajan kysymys, milloin niin sanotut markkinat reagoivat muuttuneeseen tulevaisuuteen.

Toisen maailmansodan jälkeinen pitkä kasvukausi perustui hyvällä hyötysuhteella tuotettuun fossiiliseen energiaan, edullisesti saataviin muihin luonnonvaroihin ja mahdollisuuteen saastuttaa vielä puhdasta maapalloamme. Nämä tiet on kuljettu: öljyn hyötysuhde on enää murto-osa alkuperäisestä, ja maapallon saastuminen nakertaa talouden pohjaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen kautta.

Talouden tulevaa taitetta tarkasteltiin jo vuonna 1972 julkaistussa Kasvun rajat -raportissa, jonka skenaarioissa esitettiin, miten teollisuustuotannon kasvu, väestönkasvu, maapallon saastuminen, luonnonvarojen käyttö ja ruoantuotanto korreloivat keskenään ja vaikuttavat ihmiskunnan tulevaisuuteen.

Raportin huonoimmassa skenaariossa ihmiskunta jatkaisi kiihtyvää kulutusjuhlaansa. Tämän seurauksena resurssien niukkeneminen pakottaa vuosien 2015–2020 tienoilla globaalin teollisuustuotannon laskuun, mitä seuraa teollisuudesta riippuvaisen ruoantuotannon lasku. Väestön määrä ja talous laskevat lopulta muotoon, jota planeettamme pystyy kannattelemaan.

Vuosien 1994 ja 2004 Kasvun rajat -jatkoraporteissa todettiin, että ihmiskunta on edennyt melko tarkasti huonoimman skenaarion mukaan. Viime vuosina lukuisat muutkin tutkijat ovat todenneet polkumme kulkeneen skenaarion kuvaamalla tavalla.

Olemme valitettavan sitkeästi uskoneet elintason ainaiseen kohoamiseen. Talouden kuopat on tasoitettu velkarahalla, ja kasvua on ympäri maailman käynnistelty valtavalla elvytyksellä. Löysä raha on sokaissut markkinat: indeksit pullistelevat, vaikka ilmastonmuutoksen, velkaongelmien, murtuvien valtioiden ja energian heikkenevän hyötysuhteen kaltaisten vaikeuksien olisi pitänyt painaa odotukset alas jo aikaa sitten.

On syntynyt historiallisen suuri globaali talouskupla, jolta on vaikea suojautua velkataakan vuoksi.

Hallituksen johdolla meidän suomalaisten tulee kaikin keinoin edistää sitä, että sivilisaatiomme elää maapallon kantokyvyn rajoissa. Näin voimme pehmentää muutoksia pitkällä aikavälillä. Eniten saamme aikaan omien rajojemme sisällä, mutta työtä tulee tehdä niin EU:n kautta, kahdenvälisissä suhteissa kuin globaaleilla areenoilla.

Samalla meidän on valmistauduttava siihen, että turbulenssi tulee kasvamaan eikä talouskasvua ole enää luvassa. Kun halvan rahan sumentamat markkinat vihdoin reagoivat maailman huteraan tilaan, globaali lama voi levitä nopeasti ja aiheuttaa rajujakin muutoksia niin valtioiden sisäisessä kuin kansainvälisessä turvallisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos