Trump ei ole mikään syy, vaan Trump on seuraus, kirjoittaa Arto Satonen - Lukijalta - Aamulehti

Trump ei ole mikään syy, vaan Trump on seuraus

Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi on ennen kaikkea valkoisen työväestön ja maaseudun ihmisten kapina omia elinolojaan vastaan.

13.11.2018 19:30

Yhdysvaltojen välivaaleissa demokraatit voittivat edustajainhuoneen, mutta republikaanit lisäsivät paikkojaan senaatissa. Amerikkalaisilla on tapa tasapainottaa presidentinvaltaa antamalla ääniä oppositiolle välivaaleissa. Näin kävi nytkin, mutta Donald Trump pärjäsi välivaaleissa paremmin kuin Barack Obama tai George W. Bush omissaan.

Trumpin vaalikampanjassaan käyttämä retoriikka ja vaihtoehtoiset faktat ovat täysin poikkeuksellisia jopa Amerikassa. Lisäksi viesti kohdennetaan sosiaalisen median avulla juuri niille ihmisille, jotka haluavat sen kuulla. Parasta aikaa tutkitaan onko tähän viestin kohdentamiseen saatu vetoapua presidentinvaaleissa Venäjältä.

Trumpin tapa kampanjoida on siis poikkeuksellinen, mutta se on liian yksinkertainen selitys hänen vaalimenestykselleen. Taustalla ovat isommat yhteiskunnalliset syyt ja niiden ymmärtäminen on keskeistä. Yhdysvallat on sosiaalisesti, alueellisesti ja etnisesti hajaantuneempi maa kuin vuosikymmeniin. Demokraatit voittivat selvästi koulutettujen, naisten, nuorten ja erilaisten vähemmistöjen äänet. Republikaanit puolestaan olivat yhtä ylivoimaisia valkoisen työväestön ja maaseudun äänissä.

Euroopassa on vaikea ymmärtää Trumpin politiikkaa, mutta sitä tehdään ydinkannattajien ehdoilla. Pariisin ilmastosopimus ei kiinnosta länsivirginialaista kaivostyöläistä, joka hiilikaivoksen sulkemisen myötä on menettänyt työpaikkansa. Uhittelu Kiinalle ja Meksikolle sopii niille, jotka pelkäävät halpatuontia näistä maista. Keskilännen ruostevyöhykkeen kuihtuneilla teollisuusalueilla ja kituvalla maaseudulla ” Make America Great again” on edelleen kovaa valuuttaa.

Amerikkalaisen yhteiskunnan ongelma on, että se ei ole kyennyt uudistumaan tavalla, joka hyödyttäisi laajempaa joukkoa ihmisiä. USA on edelleen maailman suurin talous ja teknologian edelläkävijä. Osalla amerikkalaisista menee paremmin kuin kenellekään on mennyt koskaan ennen. Järjestelmä ei kuitenkaan kykene auttamaan työpaikkansa menettäneitä tai niitä, joilla ei ole varaa lähettää lapsiaan yliopistokoulutukseen. Talouskasvun hyödyt eivät enää jakaudu yhtä laajalle ja se aiheuttaa katkeruutta, mikä näkyy äänestyskopissa.

Keskituloisten amerikkalaisten tulot eivät ole nousseet 2000-luvulla lainkaan ennen Trumpin aikaa. Nyt ne ovat nousseet, kun korkeasuhdannetta on avitettu jättimäisillä veronkevennyksillä. Talousteorian mukaan tälle politiikalle tulee maksun aika myöhemmin, mutta se voi jäädä seuraavan presidentin murheeksi.

Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta pystyy paljon paremmin vastaamaan ihmisten elämässä tapahtuviin muutoksiin. Meillä on tarjolla työnsä menettäneelle aikuiskoulutusta, korkeakouluihin pääsy ei ole kiinni vanhempien varallisuudesta ja sosiaaliturva huolehtii heikommista.

Silti meidänkin on opittava siitä mitä Amerikassa on tapahtunut. Trumpin politiikka on väärää, mutta syyt siihen on tunnistettava. On taisteltava ilmastonmuutosta vastaan, jotta ylipäätään elämä säilyy. On puolustettava vapaakauppaa, jotta talous kasvaa ja uusia työpaikkoja syntyy. On kuitenkin kyettävä sekä kehittämään taloutta, että vastaamaan ympäristöhaasteisiin tavalla, jotka ovat sosiaalisesti kestäviä. Tässä on onnistuttava sekä Suomessa, että Euroopassa.

Valinnan taustat

Lähde: Arto Satonen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: