Lukija: Työntekijän kannattaa kuulua ammattiliittoon - Lukijalta - Aamulehti

Onko Sofia Vikmanilla aito huoli työttömistä vai ketunhäntä kainalossa?

17.9.2020 17:52

Kansanedustaja Sofia Vikmanin sunnuntaisessa mielipidekirjoituksessa oli yllättävä asiavirhe tai väärinkäsitys. Tässä suora lainaus: “Monelle on tullut yllätyksenä, ettei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen, vaikka kuuluu ammattiliittoon.” Ei ole mahdollista!

Ammattiliittoon kuuluminen nimenomaan takaa, että työttömäksi jäädessään saa ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Ammattiliiton jäsenyyteen kuuluu aina automaattisesti työttömyyskassan jäsenyys.

Nykyisessä järjestelmässä aivan jokaisen on mahdollista liittyä omaan ammattiliittoonsa ja työttömyyskassaan tai jopa pelkästään ammattiliiton työttömyyskassaan.

Nimenomaan pienituloisen kannattaa kuulua ammattiliiton kassaan, ei YTK:aan, koska kuukausimaksu on liiton kassassa jopa pienempi. Työssäoloehto eli aika, joka täytyy kuulua liittoon, että voi saada ansiosidonnaista työttömyyskorvausta on lyhyt. Tällä hetkellä se on 13 vähintään 18 tunnin työviikkoa, jotka voi kerätä pätkissä, ja normaalistikin vain 26 viikkoa.

Kokoomus ja EK ajavat ansiosidonnaista työttömyysturva kaikille, mutta valtio sen kuitenkin maksaa. Oikeiston ja Elinkeinoelämän Keskusliiton tavoitteet kuulostavat hyviltä vai kuulostavatko sittenkään?

Vikman sanoo muun muassa että työttömyysturvan ”kannustinloukkuja” pitää purkaa, eikä uusi järjestelmä saa maksaa enempää kuin nykyinenkään. Suomeksihan tämä tarkoittaa sitä, että työttömyyspäiväraha on pienempi, tai sitä maksetaan vähemmän aikaa.

Pienituloiset kamppailevat jo toimeentulostaan, osa vielä nollasopimuksilla ja osa-aikatöissä. Työttömyysturvan leikkaaminen heiltä olisi julmaa!

Tosiasiassa ansioturvauudistuksen takana on tietenkin selkeä jatkumo, ammattiliittojen aseman horjuttaminen. Jos ammattiliitot eli työntekijöiden etua ajavat tahot saadaan tuhottua, poistuvat myös työehtosopimusten määrittelemät vähimmäispalkat ja paljon muuta. Sitten kukin sopii itse palkkansa ja työehtonsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos