Hallitus aikoo helpottaa kiireetöntä hoitoon pääsyä - Lukijalta - Aamulehti

Sairaimmat ja pienituloisimmat joutuvat jonottamaan hoitoon liian kauan – Siksi perusterveydenhuoltoa on uudistettava, kirjoittaa kansanedustaja Ilmari Nurminen

Hallitus aikoo helpottaa kiireetöntä hoitoon pääsyä palkkaamalla terveyskeskuksiin 1000 uutta ammattilaista.

12.8.2019 6:30

Kirjoitan sote-uudistuksesta silläkin uhalla, että osalla lukijoista se aiheuttaa epäuskon tuhahduksen. Nyt en halua puhua rakenteista vaan ihmisten palveluista. Palveluiden uudistukselle on edelleen huutava tarve.

Hoitoon täytyy päästä ajallaan ja kohtuuttomat jonot tulee purkaa. Tällä hetkellä osa pääsee työterveyshuollon ja yksityisen turvin nopeasti hoitoon ja ne, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää näitä väyliä, joutuvat kohtuuttoman pitkien jonojen hännille. Usein vielä ne sairaimmat ja pienituloisimmat. Tämän vuoksi kaikki panokset tulee laittaa perusterveydenhuollon uudistukselle.

Kehittämällä nykyistä saadaan jo merkittäviä muutoksia aikaan. Yksi esimerkki perusterveydenhuollon vahvistamisesta on hoitotakuun kiristäminen niin, että jatkossa kiireettömässä tapauksessa hoitoon on päästävä viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Valvontaviranomaisia varten tehtyjen tilastojen perusteella vuonna 2018 kiireettömistä lääkärikäynneistä noin puolet, 46 prosenttia, toteutui 0–7 päivän aikana. Noin 3 prosenttia toteutui yli 90 päivän jälkeen.

Hoitotakuun toteutuminen kestävällä tavalla tarvitsee tuekseen kehittämistyötä ja panostuksia. Uusi hallitus aloittaa tämän palkkaamalla 1000 uutta lääkäriä ja muuta ammattihenkilöstöä terveyskeskuksiin. Tarkoitus on myös vahvistaa kansalaisten luottamusta julkisesti järjestettyihin sote-palveluihin.

Tämä on suunnanmuutos edellisiin yrityksiin: nyt panostamme julkiseen terveydenhoitoon konkreettisesti ja rakennamme yhdessä terveyskeskuksista toimivia ja houkuttelevia niin asiakkaille kuin työntekijöille.

Tavoitteen saavuttamiseksi valtiolta on haettavissa rahoitusta. Toivon, että oman Pirkanmaan maakuntani toimijat ovat edelleen aktiivisia ja parempien terveyskeskuksien rakentamiseksi haetaan rahoitusta. Tuen osaltani ponnisteluja eduskunnan päässä.

Raudan ollessa vielä kuumaa uudistamme myös asiakasmaksulain, jotta kenelläkään ei olisi kynnystä käyttää palveluita. Tällä hetkellä 20–30 prosenttia sosiaalipalvelujen asiakkaista arvioi korkeiden asiakasmaksujen tai oman rahatilanteen olleen palvelujen esteenä. Useampi kuin joka kymmenes pienituloinen ikääntynyt on jättänyt lääkärikäynnin välistä rahapulan vuoksi. Tämä merkitsee terveyskeskusmaksun alentamista, joltain osin jopa poistoa. Uudistus koskee myös muita maksuja kuten ongelmallisia, alati kohoavia vanhusten tehostetun palveluasumisen maksuja.

Todettakoon vielä lopuksi, ettei viime kaudella tehtyä satojen miljoonien sote-valmistelutyötä olla missään tapauksessa heittämässä roskakoriin. Markkinamallia lukuun ottamatta siinä on paljon hyvää jatkotyötä varten.

Työskentelen tämän vaalikauden sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, jonka yksi tärkeimmistä tehtävistä on viedä uudistus maaliin. Tulen tekemään työtä sen eteen, että yhteiset veroeurot laitetaan parempiin palveluihin – terveyspalveluista vanhuspalveluihin – ei kovaan voitontavoitteluun.

Kirjoittaja on pirkanmaalainen SDP:n kansanedustaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: