Apulaispormestari: Tampereen tontinvuokrista on sovittu valtuustossa - Lukijalta - Aamulehti

Apulaispormestari tontinvuokrista: korotuksen tasosta on sovittu valtuustossa

30.1.2020 8:02

Yrjö Leskinen viittasi mielipiteessään (AL 28.1.) Tampereen vuokratonttien kustannuksiin, ja kysyi ovatko ylimmät päättäjät todella linjausten takana.

Kaupungin linja asiassa perustuu asunto- ja maapolitiikan linjauksiin, jotka on hyväksytty kaupunginvaltuustossa 23.4.2018, yhtä poikkeusta lukuunottamatta yksimielisesti. Linjausten hyväksyntää edelsi kattava poliittinen keskustelu, mikä aiheen merkittävyyden takia oli todella paikallaan. Painopisteitä asunto- ja maapolitiikassa on toisaalta tasapuolisuus ja toisaalta muun muassa puu- ja täydennysrakentamiseen kannustaminen.

Maanvuokrasopimuksia uusittaessa kaupungin tulee noudattaa kuntalakia, jonka mukaan kiinteistön luovutuksen joko myymällä tai vuokraamalla tulee tapahtua markkinaehtoisesti. Tämän markkinaehtoisuuden varmistamiseksi kaupunki on teettänyt riippumattomalla arvioitsijalla selvityksen maan arvosta kaupungin alueella, joka määrittelee tontinvuokran perusteena olevan pääoma-arvon.

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä asunto- ja maapolitiikassa on siis uusittavien vuokrasopimustenkin osalta haluttu noudattaa linjausta, jossa noudatetaan käypää nykyvuokratasoa, ja sopimuksia uusittaessa lähtökohtana on markkinahintaa vastaava kohtuullinen käypä hinta. Tätä hinnoitteluperustetta on käytetty kaikissa uuden linjauksen mukaisissa uusituissa vuokrasopimuksissa, juurikin tasapuolisuuden varmistamiseksi. Samalla on myös ymmärrettävää, että tontinvuokrista on noussut keskustelua.

Leskinen nostaa kirjoituksessaan esiin myös raitiotien vaikutuksen tonttien vuokriin. Avaamatta sen enempää tontinvuokrapolitiikan uudistamiseen liittyviä neuvotteluita, on raitiotien aiheuttaman arvonnousun huomioiminen ollut erityisesti tietyistä poliittisista päättäjistä lähtenyt toive, jotka voivat halutessaan itse näkemystään avata julkisuudessa.

Kirjoittaja on Tampereen apulaispormestari (vihr.), Elinvoima ja kilpailukyky

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut