Veijo Niemi: Maan sisäinen yhtenäisyys torjuu ulkoisia uhkia - Lukijalta - Aamulehti

Maan sisäinen yhtenäisyys torjuu ulkoisia uhkia, kirjoittaa kansanedustaja Veijo Niemi

Yhteisöllisyydellä niin kadun asukkaat kuin koko maa torjuvat ulkoisia uhkia. Keskustelu puolustaa Suomea.

5.8.2019 10:13

Sisäisen ja ulkoisen turvallisuuden peruspilari on sama: ihmisten aito yhteenkuuluvuus. Se ei tarkoita, että oltaisiin samanlaisia ja aina samaa mieltä. Avoin vuoropuhelu erilaisten ihmisten välillä lähentää, tekopyhyys ei.

Lietsomalla sisäisiä ristiriitoja on tuhottu yhteisöjä. Antiikin lause "hajota ja hallitse" pätee ja moderni hybridisodankäynti on paljolti sitä. Punaisten ja valkoisten vastakkainasettelusta on kulunut 101 vuotta. On aika jättää tuo sekasorto historiankirjoihin ja osapuolten syyttelyn sijaan on aika puhua MEISTÄ SUOMALAISISTA. Yhteisöllisyydellä niin kadun asukkaat kuin koko maa torjuvat ulkoisia uhkia. Se turva ei maksa mitään.

Olen työskennellyt vuosikymmenet poliisitoimessa eri puolilla Tamperetta. Nyt teen eduskunnassa kaikkeni, jotta yhteinen hyvä olo, oikeudenmukaisuus ja turvallisuudentunne maassamme vahvistuvat. Sisäistä turvallisuutta tarkastelen eduskunnassa hallintovaliokunnan varajäsenenä, ulkoista turvallisuutta puolustusvaliokunnan jäsenenä.

Tunne oikeudenmukaisuudesta on yksi merkittävimmistä lähikäyttäytymisen tekijöistä ja yhteiskunnan koossapitäjistä. Kun perheiden ja sukujen turvaverkot ovat urbaaneissa yhteisöissä paljolti hävinneet, monet ovat uskomattoman yksin. Facebook-kavereiden määrä ei estä ihmisten syrjäytymistä. Yksi kaveri vieressä voittaa tuhat internetissä.

Myös sotilaat asuissaan ja koko maamme armeija on läheinen osa meitä. Itsenäisen Suomen turvaamiseksihan armeijamme on olemassa. Jos heikennämme kansallista identiteettiämme liikaa, häviää ihmisten sitoutuminen kotiseutuunsa. Kukaan ei halua puolustaa maata, jota ei tunne omakseen. Merten takaa meitä ei aidosti puolusteta. Ilman oman armeijan hävittäjiä ja sota-aluksia maamme uskottava puolustus ei myöskään ole realistista, vaikka niiden hankinta ja ylläpito maksaakin.

Varuskuntia lopetettiin ympäri Suomea ja toimintoja keskitettiin kustannussyistä. Armeijan kiinteistöt on ulkoistettu Senaatti kiinteistöille, samanaikaisesti kiinteistökustannukset ovat nousseet. Asiaa tulisi lähemmin tarkastella ja pitää puolustusvoimien kiinteistöt erillään kiinteistöbisneksestä.

Ympäri Suomea on sisäilmaongelmista kärsiviä kasarmeja. Palveluksen aloittavat alokkaat ja kantahenkilökunta vaarantavat niissä terveytensä. Puolustusvoimien tulisi jämäkästi itse hallita korjaustoimintaa, paikallisten näkemykset ja tarpeet etusijalla.

Sama pätee sisäilmaongelmien vaivaamissa poliisilaitoksissa, virastotaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa. Myös niitä ulkoistetaan ja kustannukset nousevat.

Suomessa poliisiasemia on lakkautettu ja poliisien määrä on alhainen verrattuna muihin maihin, joissa poliisit näkyvät kaupunkien asukkaiden kanssa kadulla jutustelemassa. Se auttaa pitämään tehokkaasti myös ulkoa tunkevan rikollisuuden poissa kulmilta. Suomessa poliisi näyttäytyy käytännössä ainoastaan hälytystehtävissä. Miten tähän yhdistetään hallitusohjelmassa esitetty lähiöpoliisitoiminta? Poliisi on kansalaisia varten.

Kirjoittaja on pirkanmaalainen perussuomalaisten kansanedustaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos