Vuorineuvos ehdottaa: koronatestataan kaikki - Lukijalta - Aamulehti

Vuorineuvos ehdottaa, että testataan kaikilta korona ja eristetään vain viruksen kantajat

7.4.2020 6:38

Yritysjohtajana olen joutunut pohtimaan monesti, miten päästä ongelmasta eteenpäin. Yritysjohdon tärkein väline, strategia auttaa tässä pohdinnassa.

Näinä vaikeina aikoina olen seurannut yhteiskunnan ongelmankäsittelyä. Samoin monien ekonomistien arvioita taloudellisista seurauksista kuin myös yhteiskuntatieteilijöiden kuvauksia sosiaalisesta hädästähädästä, jota pandemia aiheuttaa.

Niissä yhteyksissä on tullut väkisinkin mieleen, olisiko muita tapoja hoitaa tätä suurta ongelmaa. Siinä ovat esiinnousseet strategia-ajatukset. Ennen muuta erityisesti Chan Kimin ja Renée Mauborgnen kehittämä Blue Ocean Strategy. He esittelevät toisen lähestymistavan perinteiselle mallille.

Näytämme Suomessa ja monessa muussa maassa menevän perinteistä lähestymistapaa noudattaen. Sille on tunnusomaista rajoittavat toimet, kuten matkustus- ja liikkumisrajoitukset ja kontaktien minimointi. Tämä kaikki tartunnan hidastamiseksi. Seurauksena on yhteiskunnan ja talouden lamaantuminen. Hinta on korkea. Kutsuisin tätä Punaisen meren strategiaksi.

Vaihtoehtona on Sinisen meren strategia. Se ohjaa tekemään asioita, jossa kustannukset minimoidaan. Tosiasia on, että nykytilanteessa pieni ryhmä tartunnan saaneita lamauttaa koko yhteiskunnan. Sinisen meren strategian mukaan tulisi tartunnan saaneet identifioida ja sen jälkeen eristää hoitotielle. Samaan aikaan muu yhteiskunta toimisi normaalisti.

Tämä vaatii suurta testikapasiteettia ja se myös maksaa. Kustannus, vaikkapa 200 euroa kappale, tekisi koko Suomen testauksessa miljardi euroa (200x5 000 000). Verrattuna kaikkeen menetykseen nykymallilla kustannus on kuitenkin pieni. Testauskapasiteetti on varmasti ongelma, mutta menetelmiä kehitetään koko ajan, ja jo nyt on uusia nopeita olemassa. Tässä mallissa erotetaan terveet ja sairaat, terve osa yhteiskuntaa, ainakin 99 prosenttia toimii normaalisti ja tartunnan saaneet hoidetaan eristettynä.

Kirjoittaja on vuorineuvos

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: