Työeläkeläiset ovat tulonsa ansainneet - Lukijalta - Aamulehti

Työeläkeläiset ovat tulonsa ansainneet – Lukija vastustaa ajatusta, että kriisin aikana kaikilla olisi sama palkka

4.4.2020 7:15

”Kriisin ajaksi sama palkka”, esitti Pasi Toivonen Aamulehdessä 2.4.2020. Tuo esitys ilmaisi joko ahneutta tai suurta tietämättömyyttä.

Ilmeisesti Toivonen haluaisi päästä osalliseksi työeläkkeisiin, jotka on ansaittu työaikaisena pakkosäästönä ja jotka maksetaan vanhuksille jälki-käteen. Kyseessä on siis lailliseen saantiin perustuva eläke. Siksi se on tulkittava turvatun omaisuuden piiriin kuuluvaksi omistusoikeudeksi, jota voidaan muuttaa vain vaikeutetulla säätämismenettelyllä.

Tämä tarkoittaa, että järjestelmän rakenteisiin puuttuminen vaatisi lainmuutoksiin pitkiä voimaantuloaikoja. Samaan tulokseen on tullut myös perustuslakivaliokunta jo vuonna 1975. On myös tosiasia, että koska työeläkkeitä ei makseta valtion varoista, Toivosen esitys samapalkkaisuudesta ei juuri helpottaisi kansantaloutta.

Lisäksi on huomattava, että Euroopan sosiaaliseen peruskirjaan on lisätty ikäihmisten oikeuksia ilmentävä 23 artikla. Sitoutumalla tuohon artiklaan Suomi on ottanut velvollisuudekseen täyttää kaikki vanhusväestön sosiaalisia ja taloudellisia ihmisoikeuksia koskevat vaatimukset. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että maamme vanhukset saavat yhteiskunnan täysivaltaisen jäsenyyden ohella valita itse elämäntyylinsä sekä jatkaa elämäänsä heille tutussa ympäristössä niin kauan kuin he haluavat ja ovat siihen kykeneviä.

Valmiuslaki antaa oikeudellisen perustan niille toimivaltuuksille, joita viranomaiset koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa tarvitsevat. Nämä valtuudet tarjoavat viranomaisille normaaleja olosuhteita voimakkaampia keinoja eri tilanteiden hallintaan. Tältä pohjalta voidaan myös selvittää, miten ja missä määrin perustuslain mukainen yksilön asema muuttuu valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?