Lukijalta: Miksi Eteläpuisto on rajattu pois kaupunkipuistosuunnitelmasta? - Lukijalta - Aamulehti

Miksi Eteläpuisto on rajattu pois kaupunkipuistosuunnitelmasta?

2.10.2019 7:00

Noin sata vuotta vanha Eteläpuisto, joka edelleen on kaupunkilaisten aktiivisessa käytössä, kuuluu osana historialliseen Tampereeseen, eikä sitä saa rajata pois kansallisesta kaupunkipuistosuunnitelmasta.

Ilmastonmuutos huomioiden on mieletöntä hävittää Eteläpuiston muodostama hiilinielu. Mikäli Eteläpuistossa toteutetaan Seelake-suunnitelman mukainen umpikortteleiden tehorakentaminen edellyttää se noin 300 puun hävittämistä alueelta. Tämän jälkeen Eteläpuiston hiilinielua ei enää ole olemassa.

Mittava tieteellinen tutkimusaineisto on kiistatta todistanut puistojen moninaiset ihmisiin kohdistuvat terveysvaikutukset.

Kaupunkikulttuurin taso ilmenee siinä, kuinka kaupunki huolehtii viheralueistaan. Jos Tampere hävittää rakastetun Eteläpuistonsa, se puhuu selvää kieltä kaupunkikulttuurin tasosta tai pikemminkin sen puuttumisesta. Tampere on pyrkimässä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi. Toimivan historiallisen puiston hävittäminen tuskin katsotaan ansioksi hakuprosessissa.

Tampereen asukkaat arvostavat suuresti Eteläpuistoaan. Noin 15 000 nimeä Eteläpuiston hävittämistä vastustavassa kansalaisadressissa on tästä todiste. Olen asunut Tampereella lähes 40 vuotta enkä ole kertaakaan tavannut tamperelaista, joka haluaisi Eteläpuiston hävittämistä ja alueen käyttämistä umpikortteleiden rakentamiseen. Ainoat henkilöt, jotka tätä haluavat, ovat eräät poliitikot ja kaupungin virkamiehet sekä rakennusteollisuus in corpore.

Eteläpuiston sekä De Gamlas Hemin ja kulkutautisairaalan korttelien (95 ja 96) poisrajaaminen vireillä olevasta kansallispuistosta ja sen muuttaminen 2 800 asukkaan korttelialueeksi ei ole järkevää eikä perusteltavissa toimenpide jo nyt ylirakennetussa kaupungissa, jossa noin 50 prosenttia uusista asunnoista myydään kansainvälisille suursijoittajille. Eteläpuiston hävittämisen yhteydessä voidaan jo alkaa puhua ympäristörikoksesta, josta tulevat sukupolvet lausuisivat raskaan tuomionsa.

Kirjoittaja on professori, lääketieteen tohtori ja keuhkosairauksien erikoislääkäri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut