Lukijalta: Aarne Raevaaran mielipide Hiedanrannan kustannuksista - Lukijalta - Aamulehti

Kaupunginvaltuutettu Aarne Raevaara: Hiedanrannan kehittämisen ongelmana ovat kustannukset

1.3. 16:35

Tampereen palvelualuejohtaja Teppo Rantanen on Hiedanrannan yhtiöittämisestä oikeassa siinä (Al 21.2.), että todennäköisesti vain kyseinen yhtiömalli mahdollistaisi esitettyjen suunnitelmien toteuttamisen.

Hankkeen keskeisimmät riskit kohdistuvat Näsijärveen suunniteltuun tekosaareen, 0-kuidun poistamiseen sekä pohjaveden vaarantumiseen.

Ongelma on kustannukset. Hiedanrannan hankkeen siirtäminen yhtiöihin ei vähennä niitä, päinvastoin.

Yhtiöiden toimintaa ohjaa osakeyhtiölaki, ei kunta- tai julkisuuslaki. Kaupungin toiminnasta harmaalla alueella löytyy asianajotoimisto Avancen lausunto. Yhtiöittäminen kaventaa demokratiaa. Hanke siirtyy julkisuuslain ja julkisen arvioinnin ulottumattomiin.

Se, että hanketta viedään eteenpäin suljetuissa ryhmissä eli uuden yhtiön hallituksessa tai valtakoalition toimesta kaupunginhallituksessa, ei poista ongelmaa.

Jo alustava arvio Hiedanrannan 300 miljoonan kustannuksista pitäisi suhteuttaa Tampereen kaupungin resursseihin. Näin laaja hanke pitää olla osana kaupunginvaltuuston taloussuunnitelmaa. Yhtiömallissa hankkeita ei hyväksytetä valtuustossa osana talousarviota. Niihin ei kohdistu kaupungin talouden tasapainottamisvaatimukset.

Tampereen kaupunki velkaantuu investoinneista, ei suinkaan palveluista. Tampereen talous tasapainottuu vain investointien priorisoinnilla. Tarvitaan investointikatto ja hankkeiden karsintaa. Kyseinen yhtiömalli vie päinvastaiseen suuntaan. Tampere ottaa nyt askelia jatkuviin maksujen ja kunnallisveron korotuksiin. Hiedanrannan yhtiömalli ei poista velkavastuita kaupungilta. Hanketta varten nostettavat lainat olisivat kaupungin konsernilainoja. Loppujen lopuksi tamperelaiset maksaisivat Hiedanrannan kustannukset veroina tai muina maksuina.

Mikäli tontteja tekosaarelta myydään Kansi ja areena -hintatasolla, kustannuksista katettaisiin vain muutama prosentti.

Ilmeisesti valtakoalition usko hankkeen järkevyyteen on heikentynyt.

Uskallus ei riitä asettaa Hiedanrantaan suunniteltuja investointeja valtuuston päätettäväksi ja kaupunkilaisten julkisesti arvioitavaksi.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (VaTa)

Osion tuoreimmat

Luetuimmat