Mielipide: Tampereen kaupungin johtajien tittelit ovat hevonpaskabingoa – mitähän tehtävissä oikeasti organisoidaan? - Lukijalta - Aamulehti

Mitä Tampereen kaupungilla todellisuudessa organisoidaan?

14.9.2019 7:30

Aamulehdessä 10.9.2019 sarjakuvahahmo B. Virtanen toteutti muka-uudistuksen: hän antoi kaikille uudet tittelit.

Tampereen kaupunki on vienyt muka-uudistuksen pidemmälle: johtajia on niin, että päät yhteen kolkkaa. Kaikille johtajille löytyy tietysti hienot tehtäväkuvat tavoitteineen.

Näin uudistusta perusteltiin: ”Keskeisiä uudistuksen tavoitteita ovat olleet asiakaslähtöisyys, osallisuuden, vaikuttamismahdollisuuksien ja kumppanuusajattelun vahvistaminen sekä johtamisen selkeyttäminen.”

Näin ”omaperäisiä” ajatuksia on suollettu konsulttien potaskamyllystä, eikä varmaan halvalla.

Tätä potaskaa sanotaan hevonpaskaksi, joka on tullut monille tutuksi hevonpaskabingosta; tätä bingon muotoa pelaamalla on pystytty koulutustilaisuuksissa kestämään konsulttien latteuksien kuunteleminen.

Netistä löytyvän organisaatiokuvauksen mukaan pormestarin lisäksi on apulaispormestareita, konsernijohtaja, toimialajohtajia alajohtajineen ja tietysti vielä monenlaisia päälliköitä.

Elinvoimajohtajan titteli on yksi hevonpaskateollisuuden mestarituote – ja johtajalla on vielä neljä ”alajohtajaa” elinvoimaa turvaamassa.

Etsimättä tuli mieleen kriittisen koulukunnan piirissä tunnetun tutkijan Linda Smircichin sanat vuosikymmenen takaa:

”Kun antropologit aikanaan arvioivat aikaamme, he saattavat todeta: Sen ajan ihmiset olivat aivan hulluja organisoimaan. He arvostivat järjestelmällisyyttä, säätelyä ja kuuliaisuutta paljon enemmän kuin riippumattomuutta, ilmaisuvalmiutta ja luovuutta. Organisoinnilla he yrittivät hakea kaikessa tehokkuutta. He halusivat kontrolloida kaikkea, ja tässä he suorastaan palvoivat organisointia. He halusivat organisoida stressiä, aikaa, suhteita, tunteita – mutta kaikkein eniten he organisoivat omaa karriääriään ja etujaan!”

Kirjoittaja on tamperelainen kauppatieteiden tohtori.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos