Aapo Laakso: Uusi tamperelainen ylioppilaslehti syksyllä - Lukijalta - Aamulehti

Uuden ylioppilaslehden päätoimittaja: Uusi tamperelainen ylioppilaslehti laskeutuu pelikentälle syksyllä

14.4.2020 11:09 | Päivitetty 14.4.2020 16:19

Aamulehdessä 6.4. julkaistiin Martti Ojasen mielipidekirjoitus Nyt tarvitaan uudet lehdet korvaamaan Aviisia ja Aikalaista. Kirjoituksessa peräänkuulutettiin yliopistolehtiä ruotimaan Tampereen yliopiston toimintaa ja erityisesti sen viestintää.

Ojasen kirjoituksessa esiintyviä väitteitä on syytä hieman oikoa. On totta, että Tampereen yliopistojen yhdistyessä vuoden 2019 alussa vanha ylioppilaslehti Aviisi kuopattiin. Tamperelainen ylioppilaslehtiperinne ei kuitenkaan sammunut.

Uusi ylioppilaskunta, eli opiskelijat, lähti heti verekseltään selvittämään lehtiasiaa. Syksyllä 2019 päätettiin perustaa kokonaan uusi media, jolle palkattiin päätoimittaja maaliskuussa 2020.

Yliopistolaitoksella ei ylioppilaslehden perustamisen kanssa ole ollut tekemistä, vaan kuten muutkin Suomen ylioppilaslehdet, kyseessä on täysin opiskelijalähtöinen julkaisu. Ylioppilaslehti, kuten ylioppilaskuntakaan, ei ole osa mainostoimiston yliopistolle nikkaroimaa brändiä, eivätkä opiskelijat ole osallisia roskispaloksi yltyneeseen yliopiston brändikriisiin.

Opiskelijoiden uusi lehti pyrkii täyttämään aukon, jonka sekä Aviisi että aiemmin lakkautettu teekkareiden Anturi-lehti jättivät jälkeensä.

Valmistelutyö on jo hyvässä vauhdissa ja julkaisu alkaa ilmestyä sekä verkossa että printtilehtenä syksyllä 2020.

Seuraava iso askel on nimen keksiminen. Sitä varten järjestetty nimikilpailu on auki 20.4. asti Tampereen ylioppilaskunta Trey:n verkkosivuilla.

Muutoin Martti Ojanen osui oikeaan siinä, että ylioppilaslehden puute jättää tiedonkulkuun katvealueen, jonka seurauksena instituution asioista julkisuuteen kertominen on pitkälti yliopiston brändiviestinnän varassa.

Paikalliset mediat ovat ottaneet yliopiston asioita käsittelyyn melko laiskasti. Oli syy mikä tahansa, on opiskelijoiden oman lehden tarkoitus parhaansa mukaan paikata tuo reikä puolueettoman tiedonvälityksen kentällä.

Kirjoittaja on Tampereen ylioppilasmedian päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?