Lukijalta: Jos urheilijoiden parasta olisi ajateltu, yleisurheilun MM-kilpailut eivät olisi Qatarissa - Lukijalta - Aamulehti

Jos urheilijoiden parasta olisi ajateltu, yleisurheilun MM-kilpailut eivät olisi Qatarissa

2.10.2019 7:30

Qatarin MM-kilpailuissa kesken matkan lyyhistyneet kestävyysjuoksijat symboloivat uskomattoman heikkoa paikanvalintaprosessia ja ylimmän urheilujohdon ylimielisyyttä. On merkillistä, miten urheilija katoaa kaiken keskiöstä.

Olen roolissani ollut useissa kokouksissa, jotka saa hiljennettyä yhdellä hyvin yksinkertaisella kysymyksellä: ”Mitä urheilijat ovat tästä mieltä?”. Se aiheuttaa korahtelua, murahtelua ja pään pudistelua. Viesti on selvä: emme tiedä, mutta ei meidän tarvitsekaan tietää. Jos urheilijoiden parasta olisi ajateltu, yleisurheilun MM-kilpailut eivät olisi Qatarissa.

Urheilija voi vaikuttaa ravintoonsa, harjoitteluunsa ja valmennukseensa, mutta hän ei voi – valitettavasti – vaikuttaa siihen, millaisissa olosuhteissa arvokisat järjestetään. Se jää johtajien vastuulle. Tällä viimeisellä elementillä voidaan pilata vuosia kestänyt määrätietoinen valmistautuminen. Qatarissa olemme juuri tällaisen tilanteen edessä. Voiko kukaan hyvällä omallatunnolla kutsua tätä hyväksi urheilujohtamiseksi?

Yleisesti on harmillista, miten vähän urheilijoita on mukana päätöksenteossa. Mikään ei kuitenkaan estä johtajia kysymästä huippu-urheilijoiden mielipidettä. Vastaus saattaa välillä sattua, mutta jos sitä ei kestä, on väärissä hommissa.

Kirjoittaja on Suomen Keilailuliiton puheenjohtaja, Tampere.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut