Miten syrjäisten rannikkoalueiden pientä vähemmistöä edustava ministeri pystyisi uskottavasti kehittämään muun Suomen elinolosuhteita ja edistystä? - Lukijalta - Aamulehti

Miten syrjäisten rannikkoalueiden pientä vähemmistöä edustava ministeri pystyisi uskottavasti kehittämään muun Suomen elinolosuhteita ja edistystä?

19.4.2019 7:30

Suomen nykyisessä 2004 toteutetussa kielilaissa on selvästi pyritty ruotsin kielen aseman vahvistamiseen. Käytännössä se on tarkoittanut ruotsinkielen käytön lisäämistä ja aseman parantamista suhteessa enemmistökieleemme.

Tässä hengessä ruotsin kieltä on jopa otsikoitu nimikkeellä: Vähemmän käytetty kieli. Tosiasia kuitenkin on, että ruotsi on Suomessa edelleen vain alueellinen vähemmistökieli.

Tästä huolimatta ruotsinkielisten nykyinen asema osoittaa selkeästi, että he ovat hyvinkin vahvoja vallankäyttäjiä erityisesti kansallisen politiikan alueella.

Voidaan jopa sanoa, että vain tietyillä rannikkoalueilla asuvalla kielivähemmistöllemme on suomenkielistä pääväestöämme parempi tilanne lukuisissa yhteiskunnallisissa ratkaisuissa.

Tämän statuksen taustana on Suomen valtiosääntöön liittyvä perusoikeuksien heikentämisen kielto. Se on johtanut ns. subjektiiviseen syrjintään, jolla turvataan erityisesti vähemmistön asemassa olevien ihmisryhmien tasa-arvoa.

Vakavimpana esimerkkinä tästä on ns. pakkoruotsi, joka rajoittaa ja vaikeuttaa suomenkielisen pääväestön olosuhteita ja kehitysmahdollisuuksia. Valtaväestömme pakotetaan opiskelemaan alle 5-prosenttisen vähemmistön kieltä, joka on ainutkertainen ratkaisu koko maailmassa.

Tuo ruotsinkielisen vähemmistön etujen korostettu turvaaminen paljastuu myös maamme ajankohtaisesta puoluepolitiikasta.

Selkein osoitus siitä on rkp:n pyrkimys saada oma ministeri Suomen hallitukseen. Herää kuitenkin kysymys: Millä resursseilla? Miten syrjäisten rannikkoalueiden pientä vähemmistöä edustava ministeri pystyisi uskottavasti tukemaan ja kehittämään koko muun Suomen elinolosuhteita ja edistystä? Tässä mielessä onkin ilmeistä, tuon ministerihankkeen todellisena taustana vain pyrkimys tukea oman kielivähemmistönsä etuja – kuten tähänkin saakka?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut