Älä altista itseäsi ja ympäristöäsi turhille riskeille – käytä vain Tukesin hyväksymiä hyttyskarkotteita ja noudata käyttöohjeita - Lukijalta - Aamulehti

Älä altista itseäsi ja ympäristöäsi turhille riskeille – käytä vain Tukesin hyväksymiä hyttyskarkotteita ja noudata käyttöohjeita

6.7.2019 7:30

Yli-intendentti Marko Mutanen Oulun yliopistosta kertoo Aamulehden haastattelussa 30.6. taistelustaan hyttysiä vastaan. Osa uutisessa esitetyistä näkökulmista on nykytiedon valossa virheellisiä ja harhaanjohtavia. Kirjoituksessa mainitut hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain biosidivalmisteita, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on hyväksynyt. Ulkomailta ostettujen valmisteiden käyttö Suomessa on lainvastaista, ellei valmiste ole Tukesin hyväksymä. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta.

Vuonna 2012 voimaantullut biosidiasetus määrää, että hyväksyttävien valmisteiden tulee olla riittävän tehokkaita. Ennen kuin karkote voidaan hyväksyä, tulee yrityksen esittää koetuloksia väittämiensä tueksi. Jos valmiste lupaa suojan viideksi tunniksi, yksikään hyttynen ei saa pistää tuon viiden tunnin aikana. Biosidiasetuksen ansiosta tulevaisuudessa markkinoilla on vain tehokkuuskriteerit täyttäviä valmisteita.

Viranomainen arvioi valmisteiden käytöstä aiheutuvat riskit ja määrittelee turvalliset käyttötavat. Ohjeet turvalliseen käyttöön kirjataan valmisteen käyttöohjeisiin. Biosidivalmisteiden käyttö on turvallista vain käyttöohjeita noudattamalla. Hyttyskarkotteiden kohdalla kannattaa esimerkiksi tarkistaa, minkä ikäisille lapsille sitä voi käyttää ja kuinka monta kertaa päivässä.

Höyrystettävät hyttysmyrkyt ovat myrkkyjä, eivät karkotteita. Niiden tehtävä on tappaa liian lähelle eksyvät hyttyset. Myrkyt ovat haitallisia hyönteisten lisäksi myös ihmisille ja ympäristölle. Ulkokäyttöön hyväksytyt valmisteet eivät ole turvallisia sisäkäytössä, sisällä hengitettävät määrät nousevat moninkertaisiksi ulkokäyttöön verrattuna. Lisäksi joidenkin valmisteiden käyttöä tulee välttää pienten lasten ja raskaana olevien naisten lähettyvillä.

Lisätietoja hyttyskarkotteista ja muista biosidivalmisteista on Tukesin nettisivuilla: https://tukes.fi/kemikaalit/biosidit.

Elina Rydman työskentelee Tukesissa ylitarkastajana ja Paula Haapasola ryhmäpäällikkönä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: