Lukijalta: Kaksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsentä sanoo, että valtuutetut peloteltiin unohtamaan lait ja potilaiden tarpeet - Lukijalta - Aamulehti

Kaksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsentä: Valtuutetut peloteltiin unohtamaan lait ja potilaiden tarpeet

4.1.2020 8:13

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston enemmistö taipui kuntien johdon painostuksesta ja teki joulukuussa päätöksen, joka on ristiriidassa lain ja tosiasioihin perustuvan talousarvion laadinnan kanssa.

Erottamisella uhatut valtuutetut päättivät, että “kunnille budjetoitu erikoissairaanhoidon palvelujen myynti voi olla korkeintaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alkuperäisen tarjouksen mukainen”. Käytännössä tämä päätös tarkoittaa, että loppuvuodesta hoitoon hakeutuvilta potilailta kysyttäisiin ensin kotikuntaa ja jos kunnalle palveluita olisi jo myyty alkuperäisen tarjouksen verran, ei potilasta otettaisi hoitoon.

Onneksi näin ei kuitenkaan voida menetellä, sillä terveydenhuoltolain mukaan sairaanhoito on toteutettava potilaan lääketieteellisen tarpeen mukaisesti.

Toiseksi valtuutettujen enemmistö päätti, että hinnankorotuksia ei hyväksytä. Sairaanhoitopiirin hallituksen talousarvioesityksessä hintoihin olisi palautettu vuoden 2017 ja 2018 tehdyt yhteensä kolmen prosentin hintojen alennukset, jolloin hinnat vastaisivat hoidon todellisia kustannuksia. Alennus tehtiin aikanaan kuntien talouden tilapäiseksi tukemiseksi, o

Useissa kunnissa on väitetty, että hintojen muutos tuli tietoon vasta kuntien oman talousarvion käsittelyn jälkeen marraskuussa 2019. Tämä ei pidä paikkaansa. Ensi kerran kunnat saivat tiedon hintojen laskutustavan muutoksista kesällä. Talousarvion sisältö esiteltiin kuntajohtajakokoukselle 1.10.2019 ja osa kunnista laatikin talousarvionsa vuodelle 2020 tältä pohjalta.

Kuntajohtajien vääristelty edunvalvonta kuntalaisten sairaanhoidossa korostaa niitä ongelmia, joiden vuoksi tarvitaan yksi maakunnallinen, palvelunjärjestäjä omalla päätöksenteolla ja verotusoikeudella takaamaan yhdenvertaiset ja hyvälaatuiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille pirkanmaalaisille.

Kirjoittajat ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäseniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos