Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousarvio epäonnistui - Lukijalta - Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousarvio epäonnistui: pahimmillaan se johtaa irtisanomisiin ja lomautuksiin

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin talousarvio tarkoittaa toteutuessaan erikoissairaanhoidon rajua heikennystä pirkanmaalaisille, kirjoittaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja.

15.12.2019 6:30

Maanantaina kokoontunut valtuusto teki Pirkanmaan sairaanhoitopiirille talousarvion, joka tarkoittaa toteutuessaan erikoissairaanhoidon tilanteen rajua heikennystä pirkanmaalaisille. Hyväksytty talousarvio tarkoittaa pahimmillaan irtisanomisia ja lomautuksia, pidennettyä sulkuja, osastojen yhdistämisiä ja mittavasti muita toimenpiteitä, jotka kohdistuvat niin henkilöstöön kuin ennen muuta asiakkaisiin.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se tosiseikka, ettei niin Tampereen kuin mahdollisesti muidenkaan esityksen takana olevien kuntien taloutta tällä voida edes korjata. Ne ajautuvat erikoissairaanhoidon osalta hallitsemattomaan tilaan, asiakkaita kun ei voi käännyttää pois, jos hoidon tarvetta on.

Ainoa oikea tapa saada erikoissairaanhoidon kulut laskemaan on perusterveyden toimivuus. Kaiken lisäksi asiakkailla on vapaan valinnan oikeus. Jos palvelut eivät vedä niin hoitopaikan voi valita ja lasku kolahtaa asuinkunnan pöydälle. Tämä päätös myös asettaa Pirkanmaalla kuntien yhteisesti valmisteleman Pirkanmaan Sote-valmistelun aivan uuteen valoon.

Haluan nähdä sen kuntajohtajan ja kunnan hallituksen jäsenen, joka sanoo vakavaa sairautta potevalle kuntalaiselle, ettei tämä tule pääsemään tutkimuksiin ja hoitoon. Haluan nähdä sen ensihoidon lääkärin ja ensihoitajan, joka sanoo potilaalle, ettei kunta halua maksaa teidän hoidostanne mitään.

Samassa kokouksessa päätettiin palauttaa siirtoviivemaksu. Hyväksytyssä talousarviossa Tampere säästi noin 10 miljoonaa, mutta maksaa jo siirtoviivemaksuina takaisin lähes saman summan. Tampereen osalta arvioni ”säästöistä” on noin 20–25 miljoonan euron menot. Kuten hölmöläisten takin korjaus!

Pshp:n toimintaa pitää tehostaa ja kustannuksia pitää saada laskettua, se on selvä. Yhtälö on vaikea, kun Pirkanmaa on vetovoimainen maakunta. Vanhusväestön osuus kasvaa, joten palveluiden tarve kasvaa myös.

Nyt tehty päätös ei anna mahdollisuutta tehdä hallitusti oikeastaan mitään.

Jätin kokouksessa eriävän mielipiteen kuten moni muukin valtuutettu. Toin esiin, että talousarvio ei mahdollista Pshp:n visiota, ei ole strategiaa tukeva ja johtaa saneerauksiin.

Ulkoinen tarkastus on kahteen kertaan huomauttanut talousarvioon liittyvästä realismista. Tarkastuslautakunnan väliraportti toteaa nykyiselläänkin olevista ongelmista hoitoon pääsyssä. Asiakkaiden näkökulmasta hoitoon pääsy lainmukaisessa ajassa vaarantuu lopullisesti.

Päätös vaarantaa ja ruuhkauttaa päivystystoiminnan. Päätös johtaa ensihoidon palveluiden uudelleenarviointiin. Päätös vaarantaa myös sairaanhoitopiirin kehittämistyötä sekä yliopiston rahoituksen. Päätös tarkoittaa mahdollisesti rakenteellisia muutoksia sairaalaverkkoon. Päätöksen myötä luottamushenkilöt joutuvat väistämättä asemaan, missä he arvioivat välillisesti keitä ja miten asiakkaita hoidetaan.

Kirjoittaja on Valkeakosken kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.) ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos