Lukija: Opettaja sanoo, ettei kannata loukkaantua nuoren puheista - Lukijalta - Aamulehti

Ei kannata loukkaantua kaikesta, mitä nuori puhuu, sanoo opettaja

25.5.2020 7:04

Usein mielipidesivuja lukiessani saan sen käsityksen, että murrosikäiset olisivat hankalia ja heidän kanssaan on rankkaa työskennellä. Oikaisen kuitenkin tämän käsityksen ainakin omalta kohdaltani toteamalla nykynuorten olevan mukavia ja heidän kanssaan voi tulla hyvinkin toimeen.

Tunne-elämän kuohut puberteetti-iässä olevalla ovat joskus raskaita, jos myös heidän opettajilleen ja luokkatovereilleen, näin erityisesti yläkoulussa, mutta ne eivät ole suinkaan ylipääsemätön haitta koulutyöskentelylle. Välistä opiskelu, jos myös opettaminenkin ovat haastavaa molemmille, mutta todellisuudessa tapaan päivittäin koulussa loistavia, mukavia, ystävällisiä ja asiallisia varhaisteinejä.

Mielestäni heidän kohdallaan sopii hyvin sanonta: Niin metsä vastaa, kun sinne huutaa (myös vice versa). Kannattaa siis yrittää olla enemmän loukkaantumatta ja välittämättä siitä kaikesta, jota murrosikäisen suusta saattaa tulla joskus spontaanisesti. Ne kuuluvat iän tuomiin kuohahduksiin ja itsensä hakemiseen. Seuraavana päivänä asia on jo unohdettu ja on aika aloittaa työskentely murkun kanssa taas puhtaalta pöydältä.

Toki kaikkea ei pidä hyväksyä, nuorta on kasvatettava ja annettava anteeksikin. Myöskään tunnin häiriköintiä ei pidä hyväksyä, sillä kaikilla on oltava luokassa mahdollisuus niin oppimiseen kuin opiskeluun. Nuorissa on meidän tulevaisuutemme! Antakaamme siis myös heille hyvät matkaeväät matkalla sinne.

Taas pitkästä aikaa oli todella hieno palata lähiopetuksen ja nuorten pariin!

Kirjoittaja on historian ja yhteiskuntaopin aineenopettaja Tampereelta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: