Jalostustoimikunta: Englanninbulldoggien terveyttä edistetään - Lukijalta - Aamulehti

Englanninbulldoggiyhdistyksen jalostustoimikunnan puheenjohtaja: Englanninbulldoggien terveyttä edistetään Suomessa

Englanninbulldoggi on tällä hetkellä Kennelliittoon rekisteröityjen koirien tilastoissa sijalla 84.

15.7.2020 6:51

Aamulehdessä 7.7.2020 julkaistuissa, lyhytkuonoisista koiraroduista kertovassa jutussa Kuono sytytti sodan oli muutamia asioita, joita on tarpeen tarkentaa englanninbulldoggien osalta.

Jutussa kerrottiin, että jalostukseen käytettäville englanninbulldoggeille on otettu tämän vuoden alusta käyttöön kävelytesti. Testi otettiin käyttöön jalostukseen käytettäville koirille vuoden 2019 alusta. Jo tätä ennen testin on voinut halutessaan suorittaa. Tähän mennessä testin on suorittanut yhteensä 187 englanninbulldoggia, näistä hyväksytysti 162.

Suomen Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan puheenjohtaja Kirsi Sainio totesi jutussa, että jos englanninbulldoggilla olisi pakolliset lonkkakuvaukset, löytyisi jalostukseen käyttöön vain yhden käden sormilla laskettu määrä yksilöitä. Tämä ei pidä paikkaansa. Tiedon voi todentaa Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä jo yksin tänä vuonna kuvatuista koirista.

Sainio kertoi jutussa myös, että hän on ”istunut varmaan kymmenissä yhdistysten vuosikokouksissa, joissa päätetään terveysohjelmista, mutta mitään ei tapahdu”. Suomen Englanninbulldoggiyhdistyksen vuosikokouksissa hän ei ole ollut mukana. Muissa yhteyksissä olemme kyllä neuvotelleet hänen kanssaan joistain asioista.

Muutokset vievät usein aikaa, mutta ei voi väittää, ettei niitä tapahdu. Suomen Englanninbulldoggiyhdistys on esittänyt tämänvuotisessa vuosikokouksessaan Kennelliitolle, että jalostukseen käytettäviltä englanninbulldoggeilta vaadittaisiin jatkossa sydän- ja polvitutkimus kävelytestin lisäksi. Suosittelemme lisäksi jalostukseen käytettäville koirille muitakin terveystutkimuksia. Toiveemme Kennelliitolle on, että eläinlääkärin kävelytestissä koiralle tekemä arvio brakykefaalisen oireyhtymän (BOAS) asteesta saataisiin avoimesti kaikille näkyville Kennelliiton jalostustietojärjestelmään.

Englanninbulldoggien hengitystieongelmat on tiedostettu yhdistyksessämme. Vuodesta 2011 meillä on ollut käytössä yhteistyössä ELL Seppo Lambergin kanssa kehitetty englanninbulldoggien hengitystiekuvaus, jota moni kasvattaja on hyödyntänyt. Hengitystietutkittuja englanninbulldoggeja on jo useammassa sukupolvessa.

Kuten jutussa todettiin, on lyhytkuonoisten rotujen suosio kasvanut 2000-luvulla. Useassa maassa näin onkin. Englanninbulldoggi on tällä hetkellä Kennelliittoon rekisteröityjen koirien tilastoissa sijalla 84. Pentuja rekisteröitiin viime vuonna 149. Jos rodun suosiota arvioidaan rekisteröintimäärillä, ei rotu ole kovin suosittu Suomessa.

Kirjoittaja on Suomen Englanninbulldoggiyhdistyksen jalostustoimikunnan puheenjohtaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?