Italiassa korona-aikaan matkustanut kertoo kokemuksiaan - Lukijalta - Aamulehti

Italian Piemontessa helmikuussa matkailleen kokemuksia – Rajummillekin toimille olisi perusteet

11.3.2020 6:22

Italiassa homma ei mennyt ihan putkeen. Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella tautia ei aluksi tunnistettu eikä haasteeseen tartuttu tarpeeksi voimallisesti. Virus ehti levitä muun muassa sairaaloissa. Sitten kun alkoi tapahtua, pahin oli jo tapahtunut ja paras aika toimia ennaltaehkäisevästi mennyt. Nyt Italiassa on tuhansia sairastuneita.16 miljoonaa ihmistä on enemmän ja vähemmän eristyksissä.

Olin Pohjois-Italiassa, Piemonten alueella, helmikuun lopulla reilun viikon lomalla.

Saapuessamme ei epidemiasta ollut tietoa eikä siitä tiedotettu mitenkään. Vaikka se oli, kuten nyt tiedämme, jo levinnyt laajasti. Viikon aikana internetistä alkoi tihkua tietoa tilanteesta. Paikan päällä kaikki jatkui kuten ennenkin. Mitään toimenpiteitä emme havainneet, paitsi että elokuvateatteri suljettiin viikon puolivälissä.

Mitään virallista tietoa tai ohjeistusta ei tullut sen paremmin viranomaisilta kuin matkanjärjestäjältäkään. Ja useimmat jatkoivat elämäänsä kuten ennenkin, poskisuudelmineen, bileineen, kättelyineen.

Seurasimme tilannetta niin suomalaisista kuin kansainvälisistäkin medioista. Ja tietysti THL:n ja ministeriön sivuilta.

Palasimme Suomeen 1.3. Meitä oli samalla lennolla liki 170. Kaikki tulossa tuolloin jo epidemia-alueeksi määritellyltä alueelta. Mitään erityistoimia ei ollut, paitsi että lentokoneessa jaettiin THl:n tiedotetta. Sitä ei riittänyt kaikille, joten pyydettiin laittamaan kiertoon matkustajalta toiselle..

Nyt Suomessa on todettujen tartuntojen lähde on pääsääntöisesti Pohjois-Italia.

Olisiko ollut perusteltua laittaa kaikki tuolta alueelta kotiutuneet kotikaranteeniin varmuuden vuoksi?

Suomessa on toimittu paljon paremmin kuin Italiassa. Mutta rajummillekin toimille olisi voinut olla perusteet. Paniikkiin ei ole syytä, mutta varovaisuuteen ja huolellisuuteen on.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: