Messut peruttiin, mutta järjestäjä pitää asiakkaitten rahat - Lukijalta - Aamulehti

Yrittäjän tuska: Messut peruttiin, mutta järjestäjä pitää rahat

7.4.2020 6:54

Moni Pirkkahallin kevään messuilta näyttelypaikan varanneista pk-yrittäjistä pyristelee nyt sopimusjuridiikan armottomassa loukussa. Nimi on paperissa, jonka mukaan rahoja ei palauteta, jos messut peruuntuvat järjestäjästä riippumattomasta syystä.

Ehto on selvää pässinlihaa: koronaepidemia ei todellakaan johdu Tampereen Messu- ja urheilukeskus Oy:stä tai muista messujen järjestäjistä. Ja siitä ne pitävät kiinni.

Pandemiakatastrofi ravistelee ihmisten terveyttä, toimeentuloa ja yrittäjien kestokykyä. Tässä tilanteessa voi mielestäni kysyä, onko eettisesti hyväksyttävää, että messujen järjestäjä katsoo vain omia oikeuksiaan kieltäytyessään palauttamassa näyttelypaikasta maksaneiden yrittäjien rahoja.

Perutut messut järjestetään aikaisintaan vuoden kuluttua, jolloin tämän kevään paikasta maksaneet voisivat osallistua niihin. Mutta miten maailmassa pk-yrittäjä voi tietää, millaisessa kuosissa hänen firmansa ja alan markkinatilanne silloin on! Messumaksun lisäksi rahaa on palanut messupaikan esitteisiin ja videoihin. Niillä tuskin vuoden kuluttua on käyttöä.

Messujen järjestäjät pelaavat nyt sivuilleen vilkuilematta omaan pussiinsa. Niin Tampereen Messu- ja Urheilukeskus kuin Helsingin Messukeskus lupaavat kyllä järjestää asiakkailleen korotonta lainaa, jotta yritykset selviytyvät pahimman kriisin yli ja voivat vuoden päästä osallistua messuille.

Ehkä vähän kärjistäen kuvio menee siis niin, että messupaikan varanneet yrittäjät joutuvat mahdollisesti ottamaan lainaa, koska messujen järjestäjät istuvat heidän rahojensa päällä torjuessaan omaa kassakriisiään eli vierittävät taakkaa yksittäisten asiakkaittensa kannettavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: