Näin kohtaat muistisairaan puhelimitse - Lukijalta - Aamulehti

Muistityöntekijän neuvot muistisairaan omaisen kohtaamiseen puhelimessa: Välitä jutustelulla tunne, että omaisesi on sinulle tärkeä

9.4.2020 6:49 | Päivitetty 9.4.2020 6:50

Vastaus nimimerkille Erään muistisairaan tytär (Al 6.4.) On vain tämä hetki, ei eilistä, eikä huomista.

Muistisairaus on edennyt jo varsin pitkälle, kun sitä sairastava asuu hoitokodissa. Omaisen tapaamisesta jää mieleen tunne, ei se, milloin omainen on käynyt. Ajan taju on hämärtynyt. On vain tämä hetki.

Tuska on nyt omaisilla. Nyt ei voi käydä tapaamassa läheistään, joka asuu hoitokodissa. Yhteydenpito puhelimellakin ahdistaa. Kun soitat, kerro hänelle ilosi siitä, että kuulet hänen äänensä tai että saat jutella hänelle. Jos hänen vastauksissaan ei ole päätä eikä häntää, kuten mainitsit Erään muistisairaan tytär -nimimerkki, älä ahdistu. Välitä omalla jutustelullasi tunne, että omaisesi on sinulle tärkeä. Kerro, että kaipaat häntä. Virusepidemiasta ei tarvitse hänen kanssaan jutella. Henkilökunta tunnistaa, kuinka paljon nykytilanteesta asukkaiden kanssa puhutaan. Juttele hänelle asioista, jotka ovat teille tuttuja.

Äänensävysi merkitsee enemmän kuin sanasi.

On tärkeää, että muistisairas ihminen saa kannustusta, kehuja ja kiitosta! Kiitä ja kehu häntä siitä, että hän kuuntelee sinua. Kannusta kaikessa, mitä tiedät hänen tekevän.

Kirjoita omaisellesi kirje. Hoitokodin työntekijä voi lukea sitä hänelle uudelleen ja uudelleen. Kirjeen kirjoittaminen tekee hyvää myös itsellesi. Saat jäsentää omia ajatuksiasi ja tuntojasi suhteessa kirjeen saajaan.

Ole armollinen itsellesi.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva muistityöntekijä, muistimummo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?