Lukija: Ei virusvierailuja hoivakoteihin - Lukijalta - Aamulehti

Lähes 99-vuotias äiti on hoivakodissa – Tytär kysyy, kenen ahdistusta helpotetaan päästämällä omaiset viruksen viemisen riskilläkin hoivakoteihin?

20.5.2020 6:29

Meidän tulee suojella yhteiskunnan heikoimpia – vanhuksia” ? Näin puhuttiin pääministerin johdolla vielä pari kuukautta sitten. Kunnes +70 eivät enää jaksaneet olla kotona ja se on ymmärrettävää. Mutta joukossamme on erittäin hauraita ja iäkkäitä vanhuksia, jotka edelleen tarvitsevat suojelua.

Paljon kuulee, että omaisten pitää päästä vierailemaan hoivakoteihin. Hoivakoteihin, jotka ovat täynnä kaikkein heikoimpia suomalaisia. Heistä kukaan ei itse altista itseään kuolemanvakavalle taudille, vaan joku vie viruksen heille. Tuskin kukaan heistä selviää taudista. Joku kirjoittaa somessa, että kuoleehan ne kohta joka tapauksessa.

Tuo on julmaa ja kovaa puhetta. Jokainen suomalainen vanhus ansaitsee hyvän kuoleman – rauhallisen ja levollisen. Kukaan heistä ei ansaitse covid19-sairautta ja sen myötä tuskallista kuolemaa. Monet vanhukset ovat uhranneet parhaat nuoruutensa vuodet tälle maalle sodissa ja nytkö heidät pitäisi uhrata korona-alttarille?

Toivon ja rukoilen, että oma pian 99-vuotias lottaäitini selviää tästä koronasodasta. Hän ymmärtää taudin vakavuuden ja onneksi näemme Skypessä ja puheluissa. Kiitos hoivakodin järjestelyiden ja hyvien hoitajien. Vaikka ikävä on kova, äitini ei tarvitse kenenkään virusvierailua. Hoivakoti on vanhusten koti, eikä heidän tarvitse itseään altistaa ulkopuoliselle taudin levittäjälle. Yksi vierailija voi altistaa koko hoivakodin asukkaat. Kenen ahdistusta helpotetaan päästämällä omaiset viruksen viemisen riskilläkin hoivakoteihin?

Toivotaan, että nämä järjettömät vaatimukset loppuvat ja hallitus jatkaa linjaansa pitää hoivakodit turvallisina. Kunnes saamme rokotteen.

Suomalaisilla vanhuksilla on oikeus hyvään ja turvalliseen vanhuuteen ja hyvään kuolemaan ilman tappavaa virusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?