Lukija: Demokratiassa ei jyrätä kuin puskutraktori - Lukijalta - Aamulehti

Lukija pohtii, onko sopu parempi kuin kilpavarustelu, nokittelu, sodat ja luonnon riistäminen

28.7.2020 6:31

Pääministerimme ei ehtinyt laskeutua EU;n huippuneuvottelusta kunnolla kotimaan kentälle, kun alkoi ryöpytys neuvottelutuloksesta kiitosten sijaan. Perussuomalaiset huusivat jo eduskuntaa hätäistuntoon tuon lopputuloksen takia.

Vanhoja suomalaisia sanalaskuja voisivat palautella nykypoliitikotkin mieliinsä kuten, että parempi laiha sopu kuin lihava riita. Näyttää siltä, että Suomi on pärjännyt vanhalla kunnon diplomatialla istuessaan neuvottelupöydässä Brysselissä.

Politiikkaa seuraavana maallikkona tuntuu, että monella poliitikolla on päätavoitteena vain etujensa ajaminen ja suoranaisen vihan lietsominen. Ja sitten ihmetellään, miksi keskusteluilmapiiri kovenee. Moniäänisessä demokratiassa ei koskaan tule tilannetta, jossa yksi maa tai ryhmä saisi jyrätä muut osallistujat kuin puskutraktorin ajaja allensa. Demokratiassa pyritään aina löytämään kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu neuvoteltavaan asiaan.

Toisin kuin diktatuurissa, jossa on yksi totuus ja yksi johtaja, joka ajaa itsensä ja lähipiirinsä intressejä - valtaa ja rahaa. Toisinajattelijat ja oppositio on vaiennettu.

EU, tuo parjattu yhteisö, teki tosiaan historiaa. Se sorvasi yhteisen koko Euroopan unionia koskevan tukipaketin, jossa jokainen maataan edustanut ja raskaisiin neuvotteluihin osallistunut voi nostaa peukkua ylöspäin palatessaan kotiin.

Parasta oli, että Suomen toiveesta yhteinen tuki- ja lainapaketti saatiin sidottua oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamiseen. Euroopan unionin jäseninä voimme olla ylpeitä lopputuloksesta. Se valaa kaivattua, mutta haurasta toivonkipinää yhteisten ratkaisujen löytymiseen koko ihmiskuntaa koskeviin ongelmiin.

Toinen vaihtoehto on alati kiihtyvä maailmanlaajuinen kilpavarustelu, nokittelu, sodat ja luonnon riistäminen, josta seuraavat humanitääriset katastrofit, koskettavat lopulta jokaista maata ja jokaista meitä sen kansalaista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos