Kuuden tunnin työaika kokeiluun maatiloille - Lukijalta - Aamulehti

Olisiko kuuden tunnin työajasta apua, että suomalaiset jaksaisivat raskaissa maatöissä?

30.4.2020 6:35

Nyt kannattaisi kokeilla maatöissä 2X6 tunnin työaikaa. Ukrainalaisten tulon peruuntuminen suomalaisille mansikkapelloille herätti A-studiossa 27.4. keskustelun siitä, miten asia voitaisiin korvata. Ratkaisuksi kaavailtiin suomalaista työvoimaa.

Työvoimaa kerrottiin olevan saatavilla paljonkin: työttömiä, koululaisia, opiskelijoita, lomautettuja, keikkatyöntekijöitä sekä eläkeläisiäkin. He ovat kaikki kuitenkin tottumattomia kyseiseen työhön, joka on sekä vaativaa että raskasta. Tämän lisäksi työ on urakkatyötä, jossa ahkera voi päästä hyvillekin palkoille.

Jos suomalainen työntekijä tottumattomana huhkii mansikkapellolla kahdeksan tuntia, hän on väsynyt vielä seuraavanakin päivänä. Siksi saattaisi olla hyvä ajatus, että hän lopettaisi jo kuuden tunnin jälkeen, ja työhön astuisi uusi vuoro tuorein voimin.

Näin työpäivän pituus olisikin kuusi tuloksekasta tuntia, mutta mansikkaa viljelevälle tilalle työpäivä olisi kellon ympäri kaksitoista tuottavaa tuntia.

Tämä toimintatapa sopii parhaiten silloin, kun työntekijät ovat lähiseudulta ja voivat palata koteihinsa työpäivän jälkeen.

Jos näin ei ole, vuorojen tekijöitten on hyvä varata tekemistä loppupäiväksi: opiskelua, lukemista, kirjoittamista, käsitöitä, liikuntaa, lepoa, maalausta, mietiskelyä tai mitä tahansa harrastusta, joka täyttää sopivasti päivän vapaat tunnit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?