Avoin kirje pääministeri Sanna Marinille - Lukijalta - Aamulehti

Pella’s cafen yrittäjä: Hallitus vie elannon ja meillä lainojen vakuutena on perheen koti

Tämä on avoin kirje pääministeri Sanna Marinille. Hallitus vie tulot tuhansilta ravintola-alan yrittäjiltä.

Pella's Cafen yrittäjä Katriina Pellas kuvattiin maaliskuun lopussa, kun hän laittoi lapun luukulle koronaviruksen vuoksi. Nyt kahvila on jälleen auki.

14.6.2020 6:58 | Päivitetty 14.6.2020 7:02

On ollut järkytys huomata, mikä on ravintola-alan arvostus elinkeinona. Tuntuu käsittämättömältä, miten alaamme on kohdeltu tänä aikana.

Kun hallituksenne päätti ravintoloiden sulkemisesta 31.5.2020 saakka, miksi siitä tehtiin asetus majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annettuun lakiin? Jos päätös olisi tehty tartuntatautilain perusteella, ainakin osa yrittäjistä olisi saanut vakuutuskorvauksen vakuutuksestaan.

Muiden kompensaatioiden saaminen elinkeinon harjoittamisen kieltämisestä on kestänyt todella kauan eikä vieläkään ole tarkkaa päivää, milloin ne maksetaan.

On luvattu, että ravintoloiden tilannetta tarkastellaan seuraavan kerran juhannuksen jälkeen. Pelkään, että rajoitusten purkamisia ei ole tulossa. Yrityksemme kun ovat vain ”kuppiloita, juottoloita ja puljuja”.

Omassa kahvilassani olen halunnut luoda keskieurooppalaista ravintolakulttuuria, jossa iloinen puheensorina, tiivis tunnelma ja ystävien tapaaminen esimerkiksi kahvin tai viinilasillisen äärellä on luontevaa. Tämä on nykyisellä poliitikkojen ja virkamiesten asenteella valovuosien päässä.

Olemme taantumassa jälleen takaisin pahimpaan holhousyhteiskuntaan. Ravintolat saivat avata ovensa 1. kesäkuuta, mutta tiukin ehdoin. Muun muassa buffetit on kielletty. Meillä buffetit ovat erittäin suosittuja, ja niiden merkitys liikevaihtoon on huomattava.

Nyt viikonloppuna harjoittelimme brunssilla pöytiintarjoilua. Vain puolet asiakaspaikoista oli käytössä ja ne kaikki olivat täynnä. Henkilökuntaa oli yksi enemmän kuin tavallisesti, ja olimme kaikki täysin stressaantuneita. Toivoaksemme käytännön ongelmat eivät heijastuneet asiakkaisiin.

Tilanne on täysin absurdi ja äärimmäisen ahdistava. Tulosta pitäisi syntyä, jotta saisin maksettua työntekijöitteni palkat ja ylipäätänsä työllistettyä heidät. Pitäisi saada maksettua vuokrat, vakuutukset, sähkö- ja vesilaskut, laskut tavarantoimittajille, lainojen lyhennykset ja niin edelleen.

Tulosta ei synny ilman liikevaihtoa. Meillä on sentään iso terassi, mikä auttaa, jos on kaunis ilma. Monella ravintolayrittäjällä ei sellaista ole, puhumattakaan iltapainotteisista ravintoloista, joiden toiminta on estetty kokonaan.

Kaikki erityyppiset eri paikkakunnilla sijaitsevat ravintolat niputetaan yhteen – poikkeuksia ei sallita. Pirkanmaalla ja monessa muussa maakunnassa on ollut kaiken kaikkiaan erittäin vähän koronavirukseen sairastuneita. Nyt uusia tapauksia on enää harvakseltaan.

Miksi ette luota meihin ravintola-alan ammattilaisiin, että teemme omalta osaltamme kaikkemme, ettei koronavirus leviä?

Maaliskuun puolivälin jälkeen on ollut niin ahdistavaa, että se on lähes lamaannuttanut. Minulla on tässä panoksena kahdentoista ihmisen työpaikat sekä lainojen vakuutena oleva perheemme koti. Meitä tällaisia yrittäjiä on tuhansittain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: