Lukijalta: Älylaitteiden vaikutus lasten levottomuuteen ja keskittymiskyvyn puutteeseen huolettaa sekä vanhempia että opetusalan ammattilaisia - Lukijalta - Aamulehti

Älylaitteiden vaikutus lasten levottomuuteen ja keskittymiskyvyn puutteeseen huolettaa sekä vanhempia että opetusalan ammattilaisia: "Ymmärrä että elämä on tässä ja nyt”

Psykologian tutkija Mona Moisalan haastattelu kosketti sosiaali- ja terveysalaa opiskelevaa neljän lapsen äitiä.

– Aivot eivät pysty jakamaan keskittymistä kahden tai useamman asian välille, sanoo psykologian tohtori Mona Moisala.

3.5.2019 6:30

Herättävä, inspiroiva ja koskettavakin. Näitä sanoja ajattelin, kun luin juttua psykologian tohtorista Mona Moisalasta (AL 2.5.)

Aihe älylaitteiden vaikutuksista aivoihin ja siten keskittymiskykyyn ja osin levottomuuteen on mielessämme enemmän tai vähemmän sekä vanhemmilla että opetusalan asiantuntijoilla. Syy tähän on varmasti se, että niin sanottu älylaitesukupolvi on tutkimusten mukaan eniten vaikeuksissa oleva sukupolvi.

Lasten ja aikuistenkin keskuudessa esiintyy levottomuutta ja jopa aggressiivisuutta, keskittymiskyvyn puutetta ja erityisesti vuorovaikutusongelmia. Uskon, että älylaite on osittain osallisena tähän ongelmaan. Kaikilla ei ole kykyä säädellä aikaa, ja pitää elämässä olevat asiat tasapainossa. Erityisesti lapsilla.

Opiskeluissani mediakasvatus on osana opinnoissani läsnä lähes päivittäin. Niin iso osa se meidän elämää nykyään on. Suomalainen perusperhe viettää yhdessä keskimäärin niin vähän aikaa, että juuri julkaistut kouluterveyskyselyt paljastaa, että lapset ja nuoret kaipaavat sitä paljon enemmän.

Ennen vanhaan oltiin kotoa paljon poissa, koska elanto oli riippuvainen metsätöistä, peltotöistä, yms. Nykyään ollaan fyysisesti kotona, mutta henkisesti uppoutuneena älylaitteen tuomaan koukuttavaan maailmaan.

Kaikkien hyvinvoinnin parantamiseksi olisi tärkeää tiedostaa, lapset kasvaa ja lentää pesästä, parisuhde kuolee, jos sitä ei ruoki olemalla läsnä, katsomalla silmiin ja kuuntelemalla kun toinen puhuu. Lapsi kehittyy kun omalla esimerkillä juttelet, ilmeilet, hymyilet hänelle.

Ymmärrä, että elämä on tässä ja nyt. Älylaitteen sisältö pysyy kyllä siellä, se on se oikea elämäsi joka vilisee ohi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos