Kaupunkikuvatoimikunta: Ei valoverkkoa Hämeenkadun ylle - Lukijalta - Aamulehti

Hämeenkadun ylle ei saa rakentaa pysyvää valaisinverkkoa, sanoo kaupunkikuvatoimikunnan puheenjohtaja

20.7.2020 6:38

Aamulehti uutisoi 9.7. Hämeenkadulle suunnitellusta uudesta valolaitteesta, jota voitaisiin hyödyntää Valoviikkojen taiteeseen. Hanketta esiteltiin ja siitä annettiin lausunto Tampereen kaupunkikuvatoimikunnassa 2.6. Kaupunkikuvatoimikunta suhtautui erittäin kriittisesti esitettyyn valolaitejärjestelmään.

Suunnitelman mukaan Hämeenkadulle asennettaisiin pysyvästi 36 erillistä 11,5 x 1,7 metrin korkuista valaisinverkkoa. Valoverkkoja valaistaisiin ympäri vuoden. Valaisimina käytettäisiin RGB-led-valoja, jossa punaisella, vihreällä ja sinisellä valolla saataisiin luotua laajaa väripaletti.

Kaupunkikuvatoimikunta pitää ilmeisenä ongelmana valoverkon synnyttämää peitteellisyyttä. Tiheä valolaiteverkko muodostaa näköesteen loivasti kumpuilevalle Hämeenkadulle. Esimerkiksi rautatieaseman kellotorni peittyisi. Valolaitteen eivät pelkästään vaikuta kadun päätepisteiden katoamiseen vaan myös kadun poikittaisten näkymiin. Samalla latistuisi kadun tuntu valoverkon alle.

Kaupunkikuvatoimikunnan mielestä Valoviikot määräaikaisena tapahtumana on saavuttanut sellaisen valtakunnallisen statuksen, että se pitää säilyttää. Jatkuva valaistustaide häivyttää Valoviikkojen lyhyen jakson tuoman jännitteen. Toimikunta korostaa, että Hämeenkatu itsessään ja kokonaisuutena, vanhat rakennukset, silta, aukiot ja näkymäpäätteet, muodostavat juhlavan ja näyttävän kokonaisuuden. Valaistuksen roolin pitää olla arvokasta katumiljöötä tukevaa, eikä sitä hallitsevaa.

Pysyväisluonteisen valoverkon asettaminen sulkee myös pois muunlaisen tilataiteen esittämisen Hämeenkadun yllä. Tällaisesta hyvä esimerkki on Kaarina Kaikkosen takkiteos Satakunnankadulla. Lyhytaikaiset kiinnostavat tilateokset sopivat myös Hämeenkadulle.

Kaupunkikuvatoimikunnan mielestä Valoviikkoja voi kehittää hyödyntämään uutta valaistustekniikkaa, mutta toiminta ei voi olla pysyväisluonteista.

Kirjoittaja on kaupunkikuvatoimikunnan puheenjohtaja (kok. ), Tampere.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: