Lukija: Töissä pääsin erikoislääkärille, eläkkeellä en - Lukijalta - Aamulehti

Töissä pääsin erikoislääkärille helposti, eläkkeellä en – Taitettu indeksi on pienentänyt tuloja niin, että yksityislääkäriin ei ole varaa, kirjoittaa eläkeläinen

Jos haluan suoraan erikoislääkärin avun, on mentävä yksityiselle puolelle jollekin lääkäriasemalle.

30.6.2020 7:38

Ollessani työelämässä kunnan palveluksessa sain erikoislääkäripalvelut heti työnantajan puolesta, jos sairastuin, eli sain parhaan mahdollisen avun ja yhteiskunta maksoi. Nyt eläkkeellä ollessa kun sairastun, saan avun terveyskeskuslääkäriltä, joka ei ole erikoistunut potemani taudin suhteen, eli en saa välttämättä huippuspesialistin apua, vaikka se olisi tarpeen hankalassa vaivassa.

Ja lisäksi iän myötä on karttunut lisäsairauksia, joiden huomioon ottaminen olisi vaatinut erikoistuneen spesialistin asiantuntemusta.

Eläkkeelle jäätyäni en ole yli kymmeneen vuoteen päässyt suoraan erikoislääkärin vastaanotolle yhteiskunnan kustantamana.

Jos haluan suoraan tarpeellisen erikoislääkäri avun, on mentävä yksityiselle puolelle jollekin lääkäriasemalle. Se on kuitenkin eläkeläiselle kovin kallista. Vaihtoehto on, että annan vaivani pahentua niin, että joudun/pääsen Acutan eli ensiavun kautta sairaalahoitoon. Tämä ei ole tietenkään minulle miellyttävin vaihtoehto, mutta se on minulle melko halpa. Sen sijaan yhteiskunnalle sairaalahoito tulee kalliiksi. Mitä kauemmin viivyttelen avun hakemista, sitä sairaammaksi tulen ja sitä varmemmin ja kauemmin joudun sairaalassa olemaan.

Eläkkeelle jäädessäni yhteiskunta takasi tietynsuuruisen eläkkeen, jonka ostovoiman piti pysyä kilpailukykyisellä tasolla nousevien hintojen ja palkkojen kanssa. Kuitenkin yhteiskunnan toimesta eläkkeeseen alettiin soveltaa toistakymmentä vuotta sitten valtiontalouden säästämisen vuoksi väliaikaiseksi tarkoitettua ns. taitettua indeksiä, minkä vuoksi eläkkeen ostovoima on pudonnut runsaassa kymmenessä vuodessa noin 20 prosenttia, mikä on niin huomattava lovi tuloissa, ettei kalliille yksityiselle erikoislääkärille lähdetä, vaikka tarvetta olisi, kun eläkerahojen pitää riittää ruokaan ja muuhun välttämättömään.

Ja taitetun indeksin ”väliaikaisuus” senkun jatkuu valtiovallan siunauksella edelleen köyhdyttäen eläkeläisiä! Eihän tällaiseen epäoikeudenmukaiseen tulojen jatkuvaan alenemiseen voinut eläkkeelle lähtiessä varautua. Suomalaiseen "hyvinvointiyhteiskuntaan” ei siis ole voinutkaan luottaa eli eläkeläiset on tässä petetty. Eläkeläiset eivät ole tasa-arvoisia työssäkäyvien kanssa terveyspalveluiden suhteen eivätkä taitetun indeksinsä vuoksi palkansaajien suhteen.

Nykyinen hallitus tuskin vaivautuu korjaamaan tilannetta, kun päävastuussa ovat samat puolueet, jotka junailivat aikoinaan taitetun indeksin.

Kun asian korjaamatta jättämisestä ei ole vedetty ketään vastuuseen, asia näköjään saa olla. Verukkeita riittää sille, ettei korjauksia tehdä, ja eläkeläisten sorto jatkuu. Ovatko myös eduskunnan ja hallituksen laillisen menon valvojat jättäneet tehtävänsä hoitamatta? Onhan hallitusvallan touhu laitonta, jos väliaikaiseksi tarkoitettua eläkkeiden taitettua indeksiä koskevaa säädöstä sovelletaan jatkuvasti vuodesta toiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: