Lukija: Vuoden valmistautuminen pääsykokeisiin valui hukkaan - Lukijalta - Aamulehti

Vuoden valmistautuminen pääsykokeisiin valui hukkaan – Tampereen yliopisto vaatii suomea toisena kielenä opiskelleilta arvosanaa M ylioppilastodistuksessa, kun suomen äidinkielenä kirjoittaneille riittää A

Viime vuonna olisimme kelvanneet hakemaan korkeakouluun, mutta tänä vuonna emme läpäise kielitaitovaatimuksia.

26.6.2020 7:54 | Päivitetty 27.6.2020 15:07

Suomea toisena kielenä (S2) opiskelleita pyrkijöitä kohtasi ikävä yllätys kevään 2020 opiskelijavalinnoissa. Useissa yliopistoissa on tiukennettu kielitaitovaatimuksia tänä vuonna siten, että ylioppilastodistuksessa S2-arvosanan tulee nyt olla M. Suomen äidinkielenä kirjoittaneilta edellytetään vain arvosanaa A.

Lisäksi suomenkielisen ammattitutkinnon S2-opinnot eivät nyt kelpaa kielitaidon osoittamiseen, vaan tällöin pitäisi suorittaa maksullinen kielikoe.

Meistä allekirjoittaneista kahdelta tiukennus veti maton jalkojen alta. Tampereen yliopiston valintakokeisiin valmistautumiseen käyttämämme vuosi meni hukkaan.

Emme ymmärrä, miksi meidät katsottiin viime vuonna korkeakouluun soveltuviksi hakijoiksi, mutta tänä vuonna emme läpäisekään kielitaitovaatimuksia. Hakijapalvelun henkilökunnan mukaan ongelma on ollut yleinen maahanmuuttotaustaisille hakijoille, sillä meidän tavoin monet eivät ole tienneet muutoksesta. Kaikki muutoksen huomanneistakaan hakijoista eivät ehtineet varautua vaatimuksiin, sillä maksullisia kielikokeita ei järjestetä yhtenään.

Miksi kielitaitovaatimusta on tiukennettu siitä huolimatta, että se asettaa hakijat keskenään epätasa-arvoiseen asemaan? Niin Suomeen muuttaneet kuin Suomessa syntyneet maahanmuuttotaustaiset lapset ohjataan lähes aina perusopetuksessa S2-tunneille, jos heidän vanhempansa eivät tiedä pyytää muuta. Siten kielitaitovaatimus on rakenteellinen este myös Suomessa syntyneiden maahanmuuttotaustaisten nuorten korkeakoulutukselle.

Luotimme yliopistoihin sivistyslaitoksina, joissa ei ole tilaa syrjinnälle ja jotka edistävät tasa-arvoa. Päätös kiristää kielitaitovaatimuksia näyttäytyy tietynlaisista taustoista tuleville ihmisille viestinä, että he eivät ole tervetulleita yliopistoympäristöön.

Suomessa rodullistettuihin vähemmistöihin kohdistuu muutenkin rasismia, ja yliopistojen omaksuma syrjivä käytäntö tuntuu viimeiseltä pisaralta. On vaikea kestää tunnetta, että emme tule koskaan riittämään tälle yhteiskunnalle sellaisena kuin olemme.

Abdi Cisman on nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinnon suorittanut nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja, Fidel Al Shir ylioppilas ja Päivi Honkatukia Tampereen Yliopiston nuorisotutkimuksen professori.

Oikaisu 27.6.2020 kello 14.19: Korjattu kolmannen kirjoittajan sukunimi oikeaan muotoon Honkatukia, ei Honkatuki, kuten tekstissä aiemmin luki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: