Kansanedustaja: Nyt tarvitaan toimia lainsäätäjältä - Lukijalta - Aamulehti

Kansanedustaja joidenkin siivousyritysten karmivista oloista: Nyt tarvitaan toimia työmarkkinoilla, valvonnassa, rangaistuksissa ja poliisissa

7.7.2020 6:28

Helsingin Sanomat uutisoi viikonloppuna ansiokkaasti monen siivousyrityksen karmivista oloista, joissa työntekijöitä riistetään, palkkoja jätetään maksamatta, heitä uhkaillaan ja kiristetään. Uhrien haavoittuvaa asemaa käytetään hyväksi ja pahimmillaan voidaan puhua ihmiskaupasta, joka on laajaa ja systemaattista.

Mielestäni on selvää, että uutisen esiin nostamiin vakavin ongelmiin on puututtava. Ammattiliitot tekevät työehtojen ja -olojen eteen tärkeää työtä, mutta pelkästään heidän panoksensa ei riitä. Lainsäätäjän on kyettävä hoitamaan ongelma yhdessä eri toimijoiden kanssa. Suomessa oikeusturvan pitää koskettaa kaikkia, kuuluipa liittoon tai ei.

Arvioni mukaan, toimia tarvitaan ainakin kolmella tasolla.

Ensinnäkin työmarkkinoilla tarvitaan kauaskantoisia ja voimakkaita toimia heikoimmassa asemassa olevien puolesta.

Toiseksi, valvontaviranomaisten keinoja puuttua ongelmiin on vahvistettava. Samoin on tehtävä sanktioiden osalta.

Myös poliisin resursseja on lisättävä, sillä resurssipulan takia tapauksia saatetaan jättää tutkimatta

Jutusta käy ilmi, miten uhria pompotellaan luukulta toiselle. Kuulostaa suomalaiselta byrokraattiselta yhteiskunnalta.

Toivon, että yrityksissä ja kunnissa herätään ongelmaan. Meidän on päivitettävä käytännöt, miten väärinkäytöksiin voidaan puuttua julkisissa hankinnoissa. Myös kotikuntiemme sopimukset on tarkastettava ja käännettävä jokainen kivi epäkohtien korjaamiseksi.

Toivon, että jokainen meistä kiinnittää huomiota siihen, keneltä palveluita ostaa. Kulttuuriamme on kehitettävä siten, että tukipalveluita suorittavat henkilöt ovat arvostettu ja tärkeä osa työpaikkaa eivätkä vain palanen liian pitkässä alihankintaketjussa.

Suomalaisessa työelämässä pitäisi olla itsestään selvää, että työntekijät uskaltavat puhua väärinkäytöksistä.

Kirjoittaja on kansanedustaja (kesk.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?