Lukijalta: Valtuutettu Matti Höyssä pohtii asuntorakentamista - Lukijalta - Aamulehti

Valtuutettu pohtii Tampereen suuntaa: tiivistä vai väljempää asuntorakentamista?

Tampereen asuntopolitiikka kulminoituu perheasumiseen. Nyt pitää olla rohkeutta keskustella suuntalinjoista.

3.6.2020 11:08

Jussi Saarinen tarttui 25.5. Aamulehden kolumnissaan ajankohtaiseen aiheeseen otsikolla Koetaanko kriisin jälkeen Lempäälä-ilmiö. Samaa teemaa käsiteltiin Radio Suomen päivässä 26.5. Asiantuntijana lähetyksessä oli professori Mari Vaattovaara.

Molempien teeman voi kiteyttää pohdintaan tiivistysrakentamisen tulevaisuudesta. Tiivistämisen idea on perustunut kahteen vahvaan uskoon: mitä tiiviimpi, sitä ekologisempi ja toiseksi elämykset ja pöhinä ovat kodin ulkopuolella.

Kolumnin mukaan keskustelua on käyty pääkaupunkiseudulla. Mutta myös Tampereella on käynnistynyt jo ennen koronavirusta kritiikkiä tiivistymisrakentamista kohtaan. Keskustelua on käyty muun muassa Amurin uudistamisesta.

Korona on havahduttanut, ettei pöhinä, johon Tampereen keskustassakin ollaan ajautumassa, ole asukkaille aina välttämätöntä tai houkuttelevaa. Samoin ilmastomuutoskeskustelussa ollaan huomaamassa, että tiivis on paljolti kulutukseen perustuvaa elämistä.

Vaattovaara nostaa esille Helsingin kantakaupungin viehättävyyden. Minä nostan samaan kategoriaan Tampereen ydinkeskustan. Minusta se on jo nykyisellään hyvin viihtyisä ja riittävän tiivis. Nämä arviot Tampereen keskusta saa myös vierailijoilta. Mahdollinen täydentäminen pitää tehdä hyvin harkiten vanhaa kunnioittaen.

Kaupungistuminen tulee varmasti jatkumaan, mutta muutoksen elementit ovat näkyvissä. Koronan vaikutukset ovat osittain lyhytikäisiä mutta myös tapoja muuttavia. Yksilöllisyys ja sen mukana laadulliset sekä turvallisuustarpeet korostuvat. Suuri muutos on varmasti työelämässä. Etätyö jossain muodoissa jää pysyväksi. Jos kunnat oivaltavat, etätyökeskukset voivat toteutua jossain muodossa.

Vaattovaara nostaa liikenteen tärkeäksi osaksi tulevaisuuden asumisen suunnittelua. Hänen mukaansa joukkoliikenne on tärkeää, mutta myös henkilöautolla voi olla uusi tulevaisuus. Bloombergin säätiön tutkimuksessa ehdotetaan uusituvan energian varastoiksi sähköautojen akkuja. Tarvitaan siis joukkoliikennettä joukkoja varten ja henkilöautoja yksilölliseen päästöttömään liikkumiseen.

Tampereen asuntopolitiikka kulminoituu väistämättä koronakriisin myötä perheasumiseen. Tampereella on yksiöille tietty kysyntä, mutta Tampereen pitää pystyä muuttamaan asumisprofiilia yksinasuvista perheasumiseen. Juuri tässä oli Saarisen oikea oivallus: keskustakaksio vai omakotitalo Lempäälässä? Nokia on jo huomannut tilanteen ja kaavoittanut Viinikanniemen leirintäalueen omakotitonteiksi.

Nyt pitää Tampereella olla rohkeutta keskustella asumisen ja elämisen suuntalinjoista. Koronaviruksen taakse ei auta piiloutua ajatuksella, että kriisin jälkeen palataan entiseen. Muutoksia on tulossa. Oikeastaan kysymys on siitä, haluaako Tampere olla viihtyisä yksiöiden kaupunki vai monimuotoinen kaupunki, jossa erilaisten perheiden on mukava asua.

Kirjoittaja on Tampereen kaupunginvaltuutettu (kok.).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut