Tesomalle liikaa isoja perheasuntoja - Lukijalta - Aamulehti

Lukijan mielestä Tesomalle rakennetaan liikaa isoja perheasuntoja

Myös uusien kerrostalojen kivijalkojen liiketilavaatimukset tässä taloustilanteessa tuntuvat järjettömiltä.

5.4.2020 7:36

Ote tuoreesta Tampereen Tesomalle ehdotetusta asemakaavan yleismääräyksestä: Asuntojen lukumäärästä vähintään 30 prosenttia tulee toteuttaa perheasuntoina. Perheasunnolla tarkoitetaan asuntoa, jonka huoneistoala on vähintään 60 m2 ja jossa on vähintään kolme asuinhuonetta. Yksiöitä saa toteuttaa enintään 30 prosenttia asuntojen lukumäärästä.

Ymmärrän määräyksen jalon tavoitteen kasvukuntien kaavoituksessa. Muuttovoittokunnat haluavat kaavoituksella ohjata tulevaisuuden huoltosuhdetta ja segrekaatiota edellyttämällä rakennettavaksi enemmän perheasuntoja ja vähemmän yhden talouden asuntoja. Jossakin suhteessa tämä on terve tavoite, mutta 30 prosenttia perheasuntotavoite on ylimitoitettu.

Tampereella noin 75 prosenttia ihmisistä asuu tällä hetkellä kerrostaloissa. Tampereen asuntokunnista yli kolmen henkilön asuntokuntia on vain noin 16 prosenttia. Nämä tiedot ovat Tilastokeskukselta vuodelta 2018.

Löytyykö kaavoituksessa määrättävälle yli 60 m2 asuntokoolle yleismääräyksen edellyttämää kysyntää? Myytävänä ja vuokrattavana olevien asuntojen lukumääriä tutkiessa voisi helposti päätellä, että todellista tarvetta rakentaa kerrostaloihin kolmasosa asuntotuotannosta perheasuntoja ei ole.

Vielä kun otetaan huomioon luhti- ja rivitalojen tuotanto, joka on pääosin perheasuntoja.

Tiedämme kaikki meneillään olevan pandemian aiheuttaman taloudellisen vaikeuden maassamme. Esimerkiksi Suomen suurin työttömyyskassa YTK käsittelee yli 100 000 lomautusta huhtikuussa, kun vuositasolla vastaava luku on tavallisesti 30 000 – 40 000. Talouden seisahtuminen on tosiasia ja siitä selviämistä ei suinkaan tulisi entisestään vaikeuttaa asemakaavoituksen toimesta.

Nyt kannattaisi erityisesti pitää mielessä, että rakennusteollisuus työllistää 2 – 3 henkilöä toisaalle per yksi palkattu työntekijä rakennukselle. Olisiko todella vakavasti mietittävä näitä talouden syy-seuraussuhteita myös kaavoituksessa?

Talouskriisistä selviäminen edellyttää halua investoida tulevaisuuteen yhteisön myötävaikutuksella. Pitkän aikajänteen asuntopoliittisten tavoitteiden ei kannattaisi antaa pilata tämän hetken realiteetteja ja mahdollisuuksia.

Kuntien tulee suhteuttaa mahdollisuuksien mukaan kaavoitusmääräyksensä myös kaupallisesti toimivaan tuotantoon sopivaksi. Ei voida olettaa, että tässä tilanteessa riskisijoittaja ja rakentaja ottavat vastuulleen tuotantoa, jolle ei ole kaupallista näkymää.

Tarpeen ei ole luopua perheasunnoista, vaan suhteuttaa niiden tarve markkinoihin, sekä tehdä kompromisseja. Tyhjien asuntojen pakkotuotanto nostaa muiden asuntojen hintaa sekä nostavat samalla vuokratasoa.

Myös uusien kerrostalojen kivijalkojen liiketilavaatimukset tässä taloustilanteessa tuntuvat järjettömiltä ja haittaavat kohtuuhintaista asuntotuotantoa. Asia koskee kaikkia kasvukuntia.

Kirjoittaja on rakennusmestari.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?