Opettajan sijaisuus, palkka, määräaikaisuus: opettajan työsuhteet eivät olet hyvät - Lukijalta - Aamulehti

Opettajien määräaikaisuudet ja työsuhteiden härski pätkiminen ovat häpeällistä toimintaa

Opettajia kohdellaan mielivaltaisesti, työsuhteita pätkitään ja määräaikaisuuksien perusteita kaivellaan milloin mistäkin. Määräaikaisuuksista kärsivät opettajat ja oppilaat, kirjoittaa Aamulehden lukija.

14.7.2019 6:30

Annika Saarikko, olette huolestunut siitä, että hakijamäärät luokanopettajakoulutukseen ja varhaiskasvatuksen opettajien koulutukseen ovat merkittävästi vähentyneet. Vuoden 2013 hakijamäärään verraten porukasta on pudonnut liki puolet pois!

Mietitään syitä. Toki alalla viihtyminen, alan houkuttelevuus, työolosuhteet ovat sellaisia, mutta on ainakin yksi asia, minkä valtiovalta voisi nopeasti korjata: määräaikaisten palkkaus ja työsuhteisiin liittyvät erittäin härskit pätkittämiset.

Opettaja otetaan syksyllä ensimmäisenä koulupäivänä töihin ja työsuhde katkaistaan joulujuhlapäivänä Enkeli taivaan viimeisen säkeistön kaikuessa. Sama opettaja palkataan samaan työhön tammikuussa, kun lapset aloittavat kevätlukukauden.

”Opettajille kuuluisi lukuvuoden työstä vuoden palkka ja vapautus määräaikaisuuden kelpottelun vankilasta.”

Kuntien rooli työnantajana on häpeällistä, kun ajatellaan liki mielivaltaista sijaisten kohtelua. Määräaikaisuuksien perusteita kaivetaan kivien alta. Oppilaitten tasavertainen kohtelu ei toteudu.

Olin opettaja ja rehtori vuodesta 1979 - sama ralli työelämässä näyttää yhä jatkuvan!

Ministerit ja muut päättäjät: tehkää tekoja, älkää ainoastaan siunailko!

Toimikaa hallituksessa niin, että tulisi laadittua yhteiset pelisäännöt ja lait niin, että opettajien ja oppilaiden kustannuksella eivät kunnat keplotellen kieroilisi.

Kuntien valtionosuusrahoitus voisi toimia rukkasenanne. Antaisitte siten myös määräaikaisille opettajille sen, mikä heille kuuluu: lukuvuoden työstä vuoden palkka ja vapautus määräaikaisuuden keplottelun vankilasta.

Mahdollistakaa lapsille ja nuorille opettaja, että hän voi hoitaa työnsä niin kuin sen kuuluu mennä.

Olettehan aidosti huolestunut?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos