Pakolaisleireillä lapset ovat turvatomia - Lukijalta - Aamulehti

Jos lapseni tai lapsenlapseni olisi leirillä, tekisin kaikkeni, että saisin heidät sieltä pois

Suomeen on tuotu kaksi orpolasta pakolaisleiriltä Syyriasta.

23.2.2020 9:45

Hallituksen ulkoministeri Pekka Haavisto ja sisäministeri Maria Ohisalo ovat tuoneet julki, että Al-Holin suomalaislapset ja Kreikan leireistä ainakin joitakin pieniä lapsia pitäisi tuoda Suomeen.

Ulkoministeriön toimin Suomeen onnistuttiin tuomaan kaksi orpolasta Al-Holista. Lasten saaminen turvaan leiristä on perustellusti kansainvälisten sopimusten, suomalaisen oikeustajun ja lasten etujen mukaista. On selvää, että lasten tuominen pitää valmistella hyvin ja kaikki siihen liittyvät näkökohdat ja juridiset seikat tarkoin selvittää. Tämä on hallituksen vastuulla.

Kolmisenkymmentä suomalaislasta elää edelleen kurjissa oloissa Syyrian Al-Holin leirillä. Kreikan saarten pakolaisleirien surkeissa oloissa on 5 000 lasta Syyriasta ja Afganistanista. Talvi on tuonut kylmyyden telttoihin ja sateet liejuttavat leirien maaperän. Lapsilla ja aikuisilla ei ole riittäviä pesu- ja vessatiloja eikä mitään perusterveydenhoitoa. Voi vain kuvitella, miten he siellä selviävät ja sairastavat.

Suomessa keskustellaan siitä, pitäisikö lapsia tuoda näiltä leireiltä Suomeen, kylmään ja sateiseen, mutta perustarpeet tyydyttävään ja turvalliseen maahan.

Me olemme nähneet kuvista, millaiset olosuhteet leireillä on. Sellaisissa oloissa ei kenenkään pitäisi elää.

Kansainväliset sopimukset ja lastenoikeuksien julistus edellyttävät, että lapset saavat kasvaa turvallisissa oloissa. Aikuisten tehtävä on huolehtia, että näin tapahtuu. Pakolaisleirien kurjissa oloissa lapset ovat turvattomia ja vailla suojaa.

Al-Holin leirin kuvista tulee mieleen, että leiri on kuin mustien haamujen asuinsija. Siellä on edelleen Isisiä kannattavia naisia, jotka kasvattavat lapsistaan Isis-mielisiä länttä ja muita uskontoja vihaavia. Mitä kauemmin lapset ovat siellä, sitä syvemmin tällainen kasvatus ja ympäristö vaikuttaa heihin. Tämänkin vuoksi suomalaistaustaiset lapset pitäisi saada leiriltä Suomeen mahdollisimman pian.

Se miten tämä voidaan tehdä, on viranomaisten ja asiantuntijoiden tehtävä. Leiri on turvallisuusuhka lapsille.

Supo ja jotkut kansanedustajat puhuvat, että Al-Holin suomalaiset äidit lapsineen ovat turvallisuusuhka. Minusta suurempi turvallisuusuhka Suomelle on, jos heidän lapsensa jätetään kasvamaan Isis-propagandan keskelle.

Jos lapseni tai lapsenlapseni olisi leirillä, tekisin kaikkeni, että saisin heidät sieltä pois. Eivätkö nekin kansanedustajat, jotka vastustavat leirien lastenkin tuloa Suomeen, tekisi samoin, jos omat läheiset olisivat yhtä epätoivoisissa oloissa.

Haluan luottaa siihen, että Suomen hallitus ja viranomaiset tekevät kaiken mahdollisen suomalaislasten saamiseksi turvaan ja muidenkin pakolaislasten auttamiseksi. Sallikaamme siis lasten tulla tänne turvalliseen maahan.

Pakolaisleirit ovat häpeä koko Euroopan Unionille. Sen pitäisi toimia aktiivisesti pakolaisleirien lasten turvallisen elämän takaamiseksi. Vai odotammeko ongelmaan ns. lopullista ratkaisua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut