Lukijalta: Suomalainen liha tuotetaan vastuullisesti - Lukijalta - Aamulehti

Suomalainen liha tuotetaan vastuullisesti – Merkittävä osa Suomea on maataloudelle haastavaa aluetta

Ilmastotoimien keinovalikoimasta tulisi käydä asiallista ja ratkaisuhakuista keskustelua.

27.10.2020 9:45

Suomessa ensisijaiseksi lääkkeeksi ilmastonmuutoksen torjuntaan tarjotaan usein lihansyönnin vähentämistä ja lihantuotantomme syyttely sosiaalisessa mediassa on arkipäivää. Monen viljelijän mitta alkaa täyttyä, sillä he tekevät parhaansa tärkeässä ja raskaassa työssään.

Viljelijät tukevat kunnianhimoista hiilineutraaliuustavoitettamme. Ilmastotoimien keinovalikoimasta, vaikutuksista ja kustannuksista tulisi kuitenkin käydä asiallista ja ratkaisuhakuista keskustelua. Nyt ilmastoviestinnän tunnepitoista keskustelua hallitsevat ilmastotieteen tutkijoiden ja hiilensidonnan asiantuntijoiden sijaan aivan muut intressitahot.

Ruuan ilmastoargumentit ovat usein globaaleja, vaikka tuotantotavat vaihtelevat ja samat ratkaisut eivät toimi joka paikassa. Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n vuonna 2019 julkaiseman Land-raportin mukaan kotieläintuotannolla on ruokaturvan kannalta tärkeä sijansa alueilla, jotka ovat maataloudelle erityisen haastavia ilmasto-olojen, maaperän tai muiden syiden takia. Merkittävä osa Suomea on tällaista aluetta.

Liha ja maito ovat sotiemme jälkeen olleet varmistamassa huoltovarmuuttamme ja tekevät sitä edelleen keskeisellä tavalla. Maidontuotantomme on yli 120-vuotinen, nobelisti A.I. Virtasen rehututkimusten ja laadunvalvonnan siivittämä, menestystarina. Suomessa naudanlihaa tuotetaan merkittäviltä osin maidontuotannon osana ja lihankulutuksemme on nykyisellään alle EU-keskitason.

Suomalainen liha tuotetaan vastuullisesti huomioiden ympäristöasioiden lisäksi muun muassa työolot, elintarviketurvallisuus, antibioottien käyttö sekä eläinten terveys ja hyvinvointi. Lihantuotanto muuntaa pelloilla kasvavan biomassan arvokkaaksi valkuaiseksi. Lihatuotteilla on Suomessa tärkeä merkitys ravitsemukselle, ruokakulttuurille ja maaseudun elinvoimaisuudelle.

Kotimaisen kasvivalkuaisen tuotanto kasvaa ja on hienoa, että ruoka-alamme kehittää uusia kasvispohjaisia tuotteita. Myös kotieläinsektorimme kehittyy ja tekee aktiivisia toimia päästöjen vähentämiseksi sekä hiilensidonnan tehostamiseksi. Luonnonvarakeskuksen toimeksiantonamme tekemä maatalouden ilmastotiekartta vie asioita samaan suuntaan hakien ratkaisut pellon käytöstä niin, ettei meidän tarvitse ajaa tuotantoamme alas.

Päähuomio on kysyntää vastaavassa järkevässä yhdistelmässä kasvinviljelyä ja kotieläintuotantoa. Tämä antaa mahdollisuuden monipuoliselle pellon käytölle. Tiekartta on ensimmäinen laatuaan EU:ssa ja kenties koko maailmassa. Biodiversiteetti- ja vesiohjelmamme tähtäävät myös ympäristön tilan parantamiseen.

Tärkein ilmastotoimi on siirtyä uusiutuvan energian käyttöön, mutta myös maatalous tekee osansa.

Suomessa tuotettua ruokaa voi syödä hyvillä mielin ja kotimaisten kasvisten syöntiä kannattaa lisätä. Vastuullisella ruuallamme on kasvavaa kysyntää myös vientituotteena.

Kirjoittajat ovat viestintäjohtaja ja ympäristöjohtaja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:ssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?