Lukija: Pian listalle nousevat taas eläkkeet ja paikallinen sopiminen - Lukijalta - Aamulehti

Pian listalle nousevat jälleen eläke-edut ja paikallinen sopiminen – Tueksi esitetyt tutkimukset eivät usein ole relevantteja, kirjoittaa kauppatieteiden tohtori

21.7.2020 9:42

Syksyn budjettiriiheen ladataan kovia odotuksia ja ”hyvistä” ehdotuksista ei ole pulaa. Työllisyyden hoitamiseksi listalle ovat jo tulleet vanhat tutut ”uudistukset” kuten eläke-edut, ansiosidonnaisen työttömyysturvan ”joustavoittaminen” ja paikallinen sopiminen. Kuvaan kuuluu, että alkaa kilpalaulanta ehdotusten tuomista työpaikoista.

Työpaikkalupauksia ministerit, etujärjestöjen johtajat ja poliitikot perustelevat usein tutkimuksilla tai epämääräisemmin tutkimustiedolla. Jää hämärän peittoon, mistä tutkimukset löytyvät, missä maassa ja millaisissa talouden vaiheissa tutkimukset on tehty, keitä ovat tekijät ja varsinkin teettäjät, toisin sanoen. onko tutkimus tilaustyötä. Jos viitatun tutkimuksen onnistuu löytämään, se paljastuu usein tutkimuksen nimeä ansaitsemattomaksi kyselyksi, raportiksi, muistioksi tai hataraksi tilastolliseksi vertailuksi.

Yhteiskunnallisen elämän pätevienkin tutkimusten toiseen aikaan ja erilaiseen kontekstiin siirtäminen on mahdollista vain rajallisesti. Sen takia on hämmästyttävää, kuinka vastuuttomasti tätä harrastavat politiikkaa lähellä olevat lausuntoautomaattiekonomistit.

Miksi toimittajat päästävät poliitikot ja virkamiehet niin helpolla heidän perustellessaan ehdotusten vaikutuksia tutkimustiedolla? Vuosia vanhoilla ja aivan toisenlaisissa palkka- ja sosiaaliturvan oloissa saadulla ”tutkitulla tiedolla” ei ole mitään relevanttiutta esimerkiksi nykyisissä koronaepidemian jälkeisissä oloissa.

Tällaiseen ”tutkimustietoon” vetoavat ekonomistit, eturyhmäjohtajat ja poliitikot ansaitsevat taloustieteen Nobel-palkinnon, jos he katsovat pystyvänsä siirtämään eri ajan, toisen kontekstin ja ehkä aivan erilaisen kysymyksen asettelun tulokset meille tähän tilanteeseen!

Kirjoittaja on kauppatieteiden tohtori.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?