Lukija: Kurtturuusun hävittäminen ihmetyttää - Lukijalta - Aamulehti

Kurttulehtiruusun tuhoamispakko ihmetyttää – Isot kulutkin siitä tulevat

24.5.2020 7:06

On hämmästyttävää ja suorastaan uskomatonta, millä vimmalla halutaan hävittää pihojemme perinnekasvi kurttulehtiruusu, sen nimikin esitetään nykyisin halventavasti kurtturuusu.

Muut lainsuojattomat kuten jättiputki, jättipalsami ja lupiini on helppo tavata suurina esiintyminä metsien reunoissa tai teiden varsilla, mutta ruusun kasvustoja ei silmiini ole sattunut kuin pari puskaa Hangossa. Silti touhotetaan, että se on ongelma rannikoilla ja saaristoissa. Asian todistamiseksi haluaisin nähdä kunnon kuvia niistä väitetyistä laajoista kasvustoista. Sisämaassa kasvustot ovat ihmisen istuttamia tai levittämiä mullan ja juurakoiden välityksellä.

Kurttulehtiruusu on parhaan luokan puutarhapensas. Se on kaunis, kestävä, tauditon, helppohoitoinen ja sen kukinta-aika on pitkä. Ruusu kasvaa miehen korkuiseksi, joten se on sopiva raja-aidoiksi sekä tilojen jakajaksi puistoihin ja kouluihin. Piikit pitävät huolen siitä, että kurttulehtiruusuaidan läpi ei mennä.

Pensas ei leviä, kun juuriversot katkoo lapiolla, siemenistä en ole huomannut levinneen yhtään taimea ympäristöön. Tuoksuvissa kukissa on valtavasti siitepölyä pörriäisille ja meheviä kiulukoita voi käyttää terveellisen soseen valmistukseen. Talvella kiulukoiden siemenet ovat vihervarpusparven ruokaa.

Jos kurttulehtiruusu hävitetään kahden vuoden aikana, joudutaan käyttämään valtavia kustannuksia. Ruusun juurakot ovat syvällä ja suuri osa pensaista on puistoissa ja maanteiden keskialueilla ja rampeissa laajoina istutuksina. Onkohan tilalle hyviä vaihtoehtoja? Pörriäisiä ajatellen tulee monta kukatonta vuotta. Laskin, että kolmikymmenmetrisen aidan hävitys ja korvaaminen jalostetuilla ruusuilla merkitsee lähes kahden tuhannen euron kustannuksia.

Annetaan kurttulehtiruusujen kasvaa pihoja kaunistamassa, riittää kun uusia taimia ei ole saatavilla eikä kasvia saa siirtää. Aika ja hyvät edulliset korvauskasvit hoitavat vähitellen ruusun häviämisen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: