Yrittäjä vai työntekijä: Työntekijä saa aina saman palkan - Lukijalta - Aamulehti

Sijoittaja elää muiden tekemällä työllä ja yrittäjä kuittaa rahat ilman omaa työpanostaan - millaista on oikeudenmukainen tulonjako?

26.4.2019 14:00

Oikeudenmukaisessa tulonjaossa ei ole niinkään kyse siitä, saako joku työntekijä enemmän palkkaa kuin toinen, vaan kyse on työn ja pääoman välisestä ristiriidasta.

Toimittaja Minna Ala-Heikkilä kirjoitti oikeudenmukaisesta tulonjaosta (Al 23.4.). Kolumnissa vertailtiin pomon ja työntekijän työpanosta ja palkkaa.

Jos pomo on yrittäjä, hän palkkaa työntekijän sillä edellytyksellä, että tämä tuottaa hänelle taloudellista hyötyä. Työntekijän kannalta on aivan sama, onko yrityksessä neljä vai 400 työntekijää. Hän saa saman palkan. Yrittäjän tulot työntekijää kohden sen sijaan neljäsataakertaistuvat.

Yrittäjä tuskin tekee 400 kertaa enemmän työtä. Muiden suunnittelema ja toisten ammattitaidolla tekemä tuote saattaa myydä itse itseään. Mainostoimiston tekemä onnistunut mainos lisää myyntiä, ja yrittäjä kuittaa hyvät rahat ilman omaa työpanostaan.

Sijoittamalla rahaa tuotantoon sijoittaja ei tee työtä, vaan raha tekee työn hänen puolestaan. Hän elää muiden tekemällä työllä. Hänen tulonsa eivät synny hänen työpanoksestaan, vaan osakkeidensa määrästä. Nämä ovat oikeudenmukaisen tulonjaon kannalta keskeisiä asioita.

Aslak Allinniemi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut