Lukijalta: Aki Kangasharju puhuu asiaa, lisätulot on nyhdettävä keskiluokan selkänahasta - Lukijalta - Aamulehti

Lukijan mielestä Aki Kangasharju puhuu asiaa – lisätulot on nyhdettävä keskiluokan selkänahasta

11.1.2020 15:30

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharjun viiltävä analyysi (Aamulehti 8.1.) osuu asian ytimeen ja totuus tekee nytkin kipeää. Itsekin olen ihmetellyt, kenen intresseissä on uskotella, että Suomen ongelmat ratkeavat, kunhan rikkaatkin saadaan osallistumaan talkoisiin nykyistä suuremmalla panoksella. Suomessa on toki rikkaita ja hyvätuloisia, mutta aivan ylimpien tuloluokkien väestö- ja siten myös tulo-osuus on valitettavasti niin pieni, että kyllä merkittävämmät lisätulot on edelleen nyhdettävä keskiluokan selkänahasta.

Uusi hallitus näyttää uskovan, että idealismi voittaa realismin, viis valtionvarainministeriön kasvuennusteista ja muista epämiellyttävistä faktoista. Tasa-arvo, niin hieno aate kuin se saattaa ollakin, ei minusta sovellu taloussuunnittelun pohjaksi. Täydellistä tasa-arvo on vasta, kun kenelläkään ei ole mitään. Johtuneeko ihmisen perusluonteesta vai mistä, mutta näyttää ilmeiseltä, että jos Suomen kansainvälisessä vertailussa varsin tasaista tulonjakoa vielä pakkotoimin tasoitetaan, alkaa kakku pienentyä, mikä ensimmäiseksi iskee pienituloisimpiin, valitettavasti. Kun kakku on suuri, ovat murusetkin suuria.

Toinen Kangasharjun aiheellisesti kyseenalaistama asia on harhaluulo, että suurissa, yhä kasvavissa taloudellisissa vaikeuksissa kärvistelevän julkisen sektorin tilanne paranisi palkkaamalla lisää väkeä! Oikealla kohdistuksella palvelujen paraneminen on mahdollista, mutta menojen kasvu on varmaa.

Hallituksen politiikkaa sitoutua suuriin ja pysyviin, tuottavuudeltaan kyseenalaisiin menolisäyksiin ja jättää niiden rahoitus tulevaisuuden uskon varaan voitaisiin kutsua edesvastuuttomaksi haihatteluksi. Kertaluontoista tuottavan omaisuuden myyntiä tai velanottoa ei voida pitää kestävänä rahoitusmallina.

On ohjelmassa sentään hyvääkin, esimerkiksi koulutukseen panostaminen. Koulutuksen tärkeyden totesin jo yo-aineessani Koulutus, aikamme vaatimus.

Aika näyttää, onko Argentiinan tie meidänkin tiemme. Parasta toivoen, mutta pahinta peläten.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut